A csok még nem csinált csodát

Az első három negyedévében 5307 új lakás épült, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 21 414 volt, ami csaknem két és félszerese annak - 148,5 százalékkal több -, mint amennyi a múlt év azonos időszakában volt - jelentette a KSH.
MTI, 2016. november 3. csütörtök, 09:31
Fotó: Napi.hu

Az épített lakások száma Budapesten 21,9, a megyei jogú városokban 29, a többi városban 5,9 százalékkal nőtt, a községekben ugyanakkor 4,9 százalékkal csökkent a múlt év első kilenc hónapjával összevetve.

A kiadott új építési engedélyek és bejelentések alapján 90 százalékkal több, összesen 9172 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 50 százalékkal emelkedett.

A kormány rendeletének megfelelően a statisztikai számbavétel kiterjed az építési engedélyek mellett az egyszerű bejelentésekre, a használatbavételi engedélyek mellett az egyszerű bejelentések alapján kiállított hatósági bizonyítványokra is - jegyezte meg a KSH.

Az új lakóépületek között 56-ról 47 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 34-ről 43 százalékra nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel, 94 négyzetméterre csökkent.

A természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 49 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 41-ről 51 százalékra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK