A devizahetelekért a pénzügypolitika a felelős?

A devizahitelek magas számáért nem az emberek vaksága és nem is a bankok rossz tájékoztatása, hanem elsősorban a monetáris és fiskális politika a felelős – mondta a Corvinus Egyetem professzora a Kossuth Rádiónak.
NAPI Online, 2009. február 5. csütörtök, 11:45
Fotó:

Egy nagyon magas alapkamat és egy erős deviza kombinációja ugyanis törvényszerűen ahhoz vezet, hogy sokkal kedvezőbb egy deviza alapú hitel, mint egy forint alapú, ami viseli ezt a magas alapkamatot - mondta a 180 percben Misz József, a Corvinus Egyetem makroökonómiai tanszékének adjunktusa. A hitelfelvevő ugyan tudja, hogy van kockázat, ám ezt lelkileg nehezen súlyozza be.

A devizahitelek mögé tett kormánygarancia Misz József szerint korlátozottan és kis mértékben mindenképpen hasznos. Az intézkedést nem tartja megkésettnek, szerinte eddig még nem történt komolyabb baj, a 300 forintos euró még nem okozza a devizahitelek tömeges bedőlését, ezzel valahol 320 forint körül kellene számolni. A forint megerősítésére két lehetősége van az MNB-nek: vagy kamatot emel, vagy a intervencióval forintot vásárol a devizapiacon.

A kamatemelés lehetőségeit ugyanakkor elég korlátozottak látja a szakember, hiszen már 2008 októberében volt egy 300 bázispontos emelés, amiből aztán 200 bázispontot időközben fokozatosan visszavett a jegybank. Egy újabb emeléssel szerinte az MNB már a hitelességét veszélyeztetné, azt üzenné ugyanis, hogy ha baj van, akkor hirtelen megemeljük a kamatot, aztán meg az első adandó alkalommal gyorsan visszaengedjük.

HOZZÁSZÓLÁSOK