A dolgozók kaphatják a pofont a Volán-átalakítás miatt

Elhibázottnak tartja a kormány közlekedéspolitikáját a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (MKSZ), amelynek egyik következménye az érdekképviselet szerint, hogy a városi önkormányzatok egyre kevésbé veszik igénybe a Volán-társaságok jogutódjait, ami hosszú távon 800-1000 munkahelyet veszélyeztet.
MTI, 2016. június 28. kedd, 14:59
Fotó: Napi.hu

A szakszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében ezért szemléletbeli változtatást sürget a közlekedési központok és az önkormányzatok viszonyában. Szerintük mindkét félnek nagyobb megértést kell tanúsítania.

Kiemelték, hogy a megyei jogú városok mintegy negyedénél már nem a közlekedési központok a szolgáltatók. Éveken át megakadályozott járműbeszerzések miatt szemlátomást romlott a buszpark átlagéletkora, emellett csökkent és átalakult a helyi közlekedésnek szánt normatív támogatás is. Ezek után az önkormányzatok kezdtek "hátat fordítani" a Volánoknak.

Felhívták a figyelmet a helyi személyszállítási közszolgáltatást ellátó autóbuszpark modernizációjának szükségességére, mivel tarthatatlannak tartják, hogy egyes megyeszékhelyeken 20 éves átlagéletkorú autóbuszok közlekednek. Hangsúlyozták, hogy a helyi közlekedés a Volán portfólió meghatározó szelete, és számításaik alapján a városi tömegközlekedés kiesése a Volán szervezetből legalább 800-1000 munkahely megszűnését idézné elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK