Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A március 10-én indult kártalanításban az OBA első körben 103 milliárd forintot fizet ki a mintegy 73 és fél ezer betétesnek, köztük 64 ezer magánszemélynek. A legtöbb ügyfél Somogy megyében érintett, közel 22 ezer, és itt a legnagyobb, mintegy 25 milliárd forint az OBA fizetési kötelezettsége, de Baranya megyében is 14 ezernél több ügyfelet kell kártalanítani több mint 20 milliárd forint összértékben. A városok közül a legnagyobb ügyfélszámmal Pécsett, Budapesten és Kaposváron rendelkeztek a felszámolt bankok.

Az átlagos betétnagyság Budapesten a legnagyobb, 5 millió forintos értékkel, míg a legkisebb Tolna és Zala megyében, itt nem éri el a 800 ezer forintot.

A kártalanítási értékhatár 30 millió 461 ezer forint, ennél nagyobb betéttel 267 ügyfél rendelkezett, és összesen 17 milliárd forint az az összeg, amit nem kapnak vissza. A legnagyobb, nem kifizethető összeg magánszemély esetében 750 millió forint, jogi személy esetében pedig 2,8 milliárd forint.

A kártalanítás Magyarországon kívül 28 ország állampolgárát érinti. Európai országokon, az Amerikai Egyesült Államokon, Kanadán és Ausztrálián kívül olyan országok is szerepelnek az OBA felsorolásában, mint Azerbajdzsán, Ghána és Kína.

A DRB bankcsoporthoz tartozó Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank tevékenységi engedélyét március 2-án vonta vissza a jegybank azt követően, hogy a csoporttal azonos tulajdonosi körbe tartozó Buda-Cash Brókerház engedélyét is visszavonta. Az MNB vizsgálata szerint a brókerház eltüntetett a kisbankok működésének fedezetéül szolgáló mintegy 60-65 milliárd forint értékű értékpapírt, így a bankok eszközeinek értéke nem nyújtott fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.