Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaerőpiacra egy-két éven belül belépni készülő Z generációs fiatalok hosszabb életet jósolnak maguknak, mint az eggyel idősebb Y generáció. Az 1997-ben vagy azután született korosztály 47 százaléka gondolja úgy, hogy több mint 75 éves koráig fog élni, 21 százalékuk szerint még 85 éves koruk után is számolhatják a születésnapokat, 9 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a századik életévüket is betöltik majd.

A Z generációhoz képest rövidebb élethosszra számítanak az 1980-as évek és 1990-es évek közepe között született Y generáció tagjai. E korosztálynak csupán 37 százaléka véli úgy, hogy 75 éves kor fölött is élni fog, és mindössze 17 százalékuk gondolja, hogy megéri a 85 éves kort. Ebből a korosztályból 6,7 százalék gvéli úgy, hogy legalább a századik születésnapját megünnepli majd - derül ki az OTP Nyugdíjpénztár friss kutatásából.

A Z generáció pozitív jövőképét támasztja alá a KSH várható átlagos élettartamra vonatkozó becslése is. Az eredmények szerint a 2018-ra jósolt születéskor várható átlagos élettartam két évvel magasabb, mint tíz évvel korábban, és az életkörülmények javulásával a következő évtizedekben tovább növekedhet.

Egy 2017-es OECD-kutatás szerint az öregkori függőségi ráta a jelenlegi 28,5 százalékról 57,6 százalékra emelkedhet 2075-re, vagyis ennyivel nagyobb lesz az eltartottak aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest. Ha a hazai lakosság szeretné elkerülni az élethosszig tartó munkát, és mégis szeretné biztosítani maga számára az anyagi gondoktól mentes időskort, elengedhetetlen, hogy minél előbb megkezdje az anyagi felkészülést.

Ahogy növekszik a születéskor várható átlagéletkor, egyre hosszabb lesz az időskor is, azt azonban szeretnénk elkerülni, ha ez együtt járna a munkával töltött évek növekedésével is. Sokan még mindig nem gondolnak bele, hogy mivel járhat ez az időszak, hogyan tudnak megfelelően felkészülni a nyugdíjaskorra - mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az elöregedő korfa nyomán a nyugdíj-helyettesítési ráta, vagyis a várható nyugdíjjáradék és a visszavonulás előtti utolsó fizetés aránya a következő 30-40 évben, mire a Z generáció tagjai nyugdíjba mennek, várhatóan 70 százalékról 50-60 százalékra esik vissza. Nehéz időszak várhat azokra, akik nem kezdik el időben a felkészülést erre az időszakra.

OTP Nyugdíjpénztár