Amennyiben mindez Magyarországon párosul a növekedés megindulásával és a politikai stabilitással, akkor jelentős összegek érkezhetnek vissza - állította Nagy Boldizsár, a BNP Paribas igazgatója.

Minderre szakértők szerint a Fidesz kétharmados többsége esetén sor kerülhet. Általában azonban a pénzmozgással kapcsolatban nem ennyire optimisták a bankárok. Montvai Péter, a Commerzbank igazgatója szerint egy forintgyengülés miatti pánikreakció akár újabb vagyonkiáramlást is hozhat, bár ő nem tart valószínűnek ilyen fejleményt.

Azt azonban annál inkább, hogy sokan egyszerűen a vállalkozásuk életben tartása miatt kényszerülnek arra, hogy külföldön fialtatott pénzüket hazahozzák. Úgy látja ugyanis, hogy a kereskedelmi banki hitelezés továbbra is akadozik, a cégekre emiatt nehezedő kockázatok nem csökkennek, hanem még nőnek is.

A Gutmann-nál azzal kalkulálnak, hogy megindulnak majd a magyarországi vállalateladások, de az ezekből befolyó pénzek nem a hazai trezorokban kötnek majd ki. Ennek - hangsúlyozta Varga Szabolcs vezérigazgató - semmi köze a pánikhoz. A nagyobb vagyonoknál - fejtette ki Bilibók Botond, a Concorde vezérigazgatója - természetes cél lehet a földrajzi diverzifikáció. Az MKB felmérést végzett ügyfelei körében, és ők a kinti vagyonkezelés okaként a hazai politikai kockázatot jelölték meg.


Montvai szerint Magyarországon még mindig az eredeti tőkefelhalmozás korát éljük. Nálunk a fejlettebb piacokon tapasztaltnál sokkal nagyobb a mozgás a magán- és vállalati pénzek között. A letisztulás után normális jelenség lesz, hogy bizonyos összegeket kiegészítő jelleggel különböző országokban tartanak.