A finnek, franciák és csehek után újra magyar kézbe került a Budapesti Erőmű

December 1-től a Veolia cégcsoportjába tartozó CHP Energia Zrt. tulajdonába került a főváros teljes távhőigényének 60 százalékát biztosító, három erőműbő álló Budapesti Erőmű Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is rábólintott az ügyletre.
Szabó M. István, 2020. december 3. csütörtök, 12:50
Fotó: Napi.hu

Huszonhárom év után ismét magyar tulajdonba került a Budapesti Erőmű Zrt. azáltal, hogy a cseh EP Energy csoport tulajdonában álló EPH-tól megvásárolta a magyar-francia tulajdonú CHP Energia Zrt.

A december 1-jén kötött üzlet vételáráról nem közöltek információk a felek, azt azonban igen, hogy a tulajdonosváltás nem hoz majd változást sem az eddig megszokott működésben, sem pedig a dolgozói létszámban. A Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatói feladatait ezentúl Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója látja el.

A több mint 100 éves történelemmel rendelkező cég a főváros legjelentősebb energiatermelője, amely három korszerű, kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművet (Kelenföldi Erőmű, Kispesti Erőmű, Újpesti Erőmű) üzemeltet. A cég egyben a Főtáv Zrt. legnagyobb távhő-beszállítója, hiszen Budapest távhőigényének mintegy 60 százalékát termeli meg, amellyel mintegy 144 ezer háztartásban élő közel 500 ezer embert szolgál ki. Emellett a 396 megawatt (MW) beépített villamos-energia kapacitása révén előállított villamos energia országos piaci részesedése meghaladja a 3 százalékot.

A Budapesti Erőmű 1997-ig a magyar állam tulajdonában állt, majd a privatizációs eljárás során a Fortum-Tomen (finn-japán) konzorciumhoz került. Később, 2001-ben a francia EDF vásárolta meg a konzorciumtól, azonban azt 2015-ben értékesítették a cseh EP Energy Csoportnak. A cég tavaly 60,2 milliárd forintos árbevételt ért el.

A GVH jóváhagyta a tulajdonosváltást, mondván: az nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon. A hivatal határozata ellen 30 napon belül indítható közigazgatási per.

HOZZÁSZÓLÁSOK