A főtrafikos szerint minden szabályos volt

A dohány-kiskereskedelmi koncesszió pályázati rendszer világos feltételeket szabott a kiírásban, a pályáztatás mindenben megfelel a törvényeknek, július elsejétől pedig beindul a nemzeti dohányboltok új rendszere - mondta Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
MTI, 2013. április 29. hétfő, 17:39
Fotó: Napi.hu

Már a törvény megalkotásakor, a pályázat kiírásakor látszott, sokan nem érdekeltek abban, hogy július 1-jével felálljon az új rendszer. Az 5000 nyertes mellett 10 000 vesztes van, és a döntések indulatot kavartak - jegyezte meg Gyulay Zsolt, aki egyben a Hungaroring Sport Zrt. elnöke is. Senki sem ígérte, hogy minden régi trafikos nyertes lesz, a pályázati kiírás tiszta volt, mindenki számára elérhető, a tenderen pedig bárki indulhatott - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Elmondta, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő a beérkezett anyagokat bírálatra, a döntést a bíráló bizottságok hozták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül. A bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. A döntést hatvan nap alatt hozták meg, ami komoly feladatot jelentett, és a nyertes 5400 névben "sok mindenkit fel lehet fedezni, főleg ha kifejezetten az a szándék, hogy hergeljék a veszteseket".

A pályázatértékelésében a legnagyobb az üzleti terv súlya volt, 50 százalékos. Ezeket is egy bíráló bizottság pontozta a meghatározott szempontrendszerek szerint - mondta Gyulay Zsolt.

A régi árusok harmada nyert el koncessziót

Magyarországon korábban mintegy 200 olyan trafik működött, amely kifejezetten dohánytermékeket árusított, és mintegy 700-ra tehető a dohányt és alkoholt árusító kiskereskedelmi egységek száma. Ehhez képest most a dohánykiskereskedők szövetségének adatai szerint 1400 tagjukból 499-en nyertek koncessziót. Eddig a dohánykiskereskedelem 75-80 százaléka multinacionális cégeknél, benzinkutaknál volt, most 100 százalékban átkerül családi vállalkozások kezébe, és ez az érdeksérelem fő oka - tette hozzá Gyulay.

Az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. Várhatóan nagy lesz az érdeklődés, és a helyszínek nagy részében elkel a koncesszió - mondta Gyulay, hozzátette később derül ki, hogy hol kell élni a mozgóárusítás lehetőségével.

A termékkör bővítése és a 10 százalékos fix árrés mellett mindenhol megéri dohányboltot nyitni - véli Gyulay Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2013.04.29 19:04

hogy sorvad a lelkiismeret, olimpikon sem kivétel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.04.29 18:23

Zsoltikám az érdeksérelem fő oka, hogy 1400 trafikos még úgyis megélt valahogy, hogy a forgalom 80%.-át a multik csinálták, most meg sikerült közel ezer trafikost (magyar kétkezi vállakozót) kisemmizni és ellehetetleníteni... miközben a Cba.-s főnökök családtagonként 5 trafikjogot kaptak ugyebár...nos ezt hivják gusztustalannak a magyar nyelvben..ezekután már csak azt várjuk mikor teszik át szbadárba a cigit, hogy ne keljen szegény Cba.-s boltosoknak 10% ból megélni, ha egyszer már hozzászoktak a 100-150% os árrésekhez...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html