Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Állítólag komoly vita tört ki tavaly Matolcsy György MNB-elnök és vállalkozó unokatestvére, Szemerey Tamás között, amely odáig fajult, hogy a jegybanki Pallas-alapítványok, valamint Matolcsy Ádám vállalkozó is elvitte a pénzét az NHB-nál tartott pénzeiket. Így összesen 12,5 milliárd távozott a bankból - az NHB májusban közzétett 2018-as beszámolója szerint. Ez annyira megrendítette az NHB likviditását, hogy az MNB 2018. december 18-án 7 millió forintban korlátozta a kifizetéseit, egyúttal két felügyeleti biztos irányítása alá vonta a hitelintézetet, legkésőbb 2019. április 18-áig - foglalja össze az eddigi eseményeket az Mfor.hu szakportál a cikkében, mely arra is kitér, hogy már március 14-én visszavonta az NHB működési engedélyét és elrendelte annak végelszámolását a jegybank.

Az akkor még tulajdonos Szemerey Tamás cége, a Bankonzult Kft. azt állította, minden nehézség ellenére tovább tudtak volna működni, megtették volna az MNB által előírt kiigazító intézkedéseket (kötvényesítés, tőkeemelés, új működési modell stb.). Valamint képesek lettek volna a betétesek helyzetét rendező módon előteremteni a likviditásukat. Végül perre mentek idén április 12-én, hogy bíróság előtt támadják meg a jegybank döntését.

Viszont időközben elkerült Szemerey Tamás érdekköréből az NHB: idén augusztus 27-én eladták a Solar Gold Aranykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nek. Ez viszont egy különös hátterű cég, mert a legutolsó beszámolójuk szerint 2017. december 31-én a Solarnak három részvényese volt: Skáre János 50, Skáre Balázs és Nagy Attila 25-25 százalék felett diszponált.

"A Skáre-testvérek leginkább a Bankcenterbe bejegyzett különböző cégekben aktívak. Balázs hat társaságban szerepelt, ebből kettő kényszertörlés alá került, egyet pedig felszámoltak. Testvére, János szintén hat cégben tevékenykedett, ebből kettőt kellett felszámolni. A Solar vezérigazgatójaként az Opten céginformációs rendszerben 2018. november 30-ától egy vietnámi lakcímmel szereplő, 62 éves személy, Perry Holzgraf Doan Huu Esculier van feltüntetve, aki korábban a Romulus nevű, Szingapúrban bejegyzett szerencsejátékcégben, a Natural Resource Corp.-ban, illetve a Brit Virgin-szigeteki M-Power cégben bukkant fel, a vietnámi sajtó pedig a Panama-iratok offshore-botrány vietnámi érintettjei között emlegeti" - írja az oldal, amellyel azt közölte Skáre János, hogy folytatják a pereskedést, az első tárgyaláson már túl vannak.