A Gabonatermesztők Országos Szövetsége, valamint a TakarékBank Zrt. között létrejött együttműködési megállapodás célja a magyar gabonatermesztési ágazat adottságainak hatékonyabb kihasználása, versenyképességének és további fejlődésének előmozdítása. Ennek érdekében a TakarékBank az ágazat sajátságaihoz illeszkedő finanszírozási termékeket fejleszt, továbbá tanácsadással, piaci információkkal, előrejelzésekkel is segíti a jövőben a termelőket - áll a bank közleményében.

Az ágazat versenyképessége nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a szántóföldi növénytermesztés a magyar agrárium meghatározó ágazata, a hazai szántóterület kétharmadát, mintegy 2,8 millió hektárt tartósan a gabonafélék foglalják el - hangsúlyozta Fórián Zoltán. A Takarékbank vezető agárszakértője szerint a mezőgazdasági kibocsátásban a gabonatermelés rendelkezik a legjelentősebb részesedéssel - 2015-ben a mezőgazdaság termelési összértékének 26,2 százalékát adta, ami 643 milliárd forintot jelent a teljes kibocsátás 2453 milliárdjából.

A TakarékBank az együttműködési megállapodással hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság gerincét alkotó gabonatermesztés magasabb szinten legyen képes kihasználni az ágazatban rejlő lehetőségeket: nemcsak finanszírozással, hanem tanácsadással, előrejelzésekkel is segíteni kívánják az ágazat hatékonyságának javítását, így hozzá kívánnak járulni többek közt az olyan korszerű technológiák elterjesztéséhez, amelyekkel egyebek mellett mérsékelhető az időjárási anomáliáknak való kitettség.

Az agrárvállalkozásoknak a piaci talpon maradáshoz és versenyképességük javításához ma már nem csupán finanszírozásra van szükségük, hanem szerteágazó hazai és nemzetközi piaci ismeretekre, előrejelzésekre, a pályázatokban, támogatásokban, adózásban való kiigazodásra is - emelte ki a megállapodás aláírása kapcsán Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója hozzátette, ennek az igénynek a kielégítése érdekében hívták életre a hazai piacon egyedülálló agrárszakmai műhelyüket. A Takarék Agrár Központ a finanszírozás mellett teljes körű tanácsadást és előrejelzéseket nyújt a gazdáknak az uniós és hazai agrárpályázatokkal, piaci folyamatokkal kapcsolatban, személyesen is támogatva az agrárgazdaság szereplőinek mindennapi döntéseit, valamint hosszú távú stratégiájuk kialakítását és megvalósítását.

A Gabonatermelők Országos Szövetségével kötött megállapodás egyúttal annak a mind meghatározóbb szerepnek a további erősítését, stratégiai céljaik megvalósítását is szolgálja, amelyet a takarékok az agrárgazdaság finanszírozásában töltenek be - olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a fenti célok elérése érdekében a felek részt vesznek egymás szakmai rendezvényein is. A takarékszövetkezetek a vidék bankjaiként természetes szövetségesei, stratégiai partnerei az agráriumnak, ott működnek, ahol a mezőgazdasági vállalkozók is jelen vannak: 1500 fiókjuk behálózza az egész vidéki Magyarországot, a hazai települések harmadában működik takarékszövetkezeti kirendeltség.