A Gazprom magyar cégbe szállt be

Az orosz Gazprom Nyefty szerbiai leányvállalata révén 50 százalékos részesedést szerez a magyarországi RAG Kiha Kft.-ben - erről döntött az állami kőolajcég igazgatótanácsa.
MTI-Eco, 2014. április 18. péntek, 21:23
Fotó: Reuters

A Gazprom állami energetikai óriáscég 95,68 százalékos tulajdonában lévő, kőolaj-kitermeléssel és -feldolgozással, -tárolással foglalkozó Gazprom Nyefty a hozzá tartozó szerbiai Naftna Industrija Srbije-n (NIS) keresztül vásárolja meg a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó magyar vállalat részvényeinek felét.

A NIS 2011 decemberében már megállapodott a RAG Hungary Kft.-vel a kiskunhalasi szénhidrogénmező közös kutatásáról és feltárásáról. A Gazprom Nefty szerb leányvállalata egy év múlva, 2012 decemberében már arról kötött egyezséget a RAG Hungary Kft.-vel, hogy a RAG Kiha alaptőkéjének felét kivásárolva megkapja a magyar leányvállalat "kelebiai blokkra" vonatkozó engedélyének 50 százalékát.

A Gazprom Nyefty a négy legnagyobb orosz kőolaj-kitermelő, valamint a három legnagyobb orosz kőolaj-feldolgozó cég között szerepel, és egyike a világ 20 legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező vállalatának.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) honlapján olvasható határozati dokumentum szerint az MBFH Szolnoki Bányakapitánysága 2010 októberében adományozott "szénhidrogénekre vonatkozó kutatási jogot a RAG Hungary Kft.-nek a Kelebia megnevezésű területre", amelyen két kutatási blokkot különítettek el. A Kelebia nevű kutatási régió két megye: Bács-Kiskun és Csongrád 12 településének közigazgatási területét fedi le. A bányászati jogot a RAG Hungary 2012-ben átadta leányvállalatának, a RAG Kiha Kft.-nek.

A NIS a szerb piac vezető kőolajtermékeinek forgalmazója, Közép-Európában az egyik legnagyobb, úgynevezett vertikálisan integrált kőolajcég. A RAG Hungary Kft. az osztrák Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG) leányvállalata. Az osztrák Rohöl-Aufsuchungs AG Ausztrián kívül Németországban, Magyarországon és Lengyelországban foglalkozik kőolajlelőhelyek kutatásával, feltárásával és kitermelésével, valamint az egyik legnagyobb európai, föld alatti gáztárolókkal rendelkező cég. Ötmilliárd köbmétert tárol, és a tárolói teljesítményt 2014-ben 6 milliárd köbméterre kívánja növelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK