A fő ok a lépés mögött a Japán által elszenvedett természeti csapások hatásai, az észak-afrikai, valamint a közel-keleti régió forrongása. A 2010-es felminősítések után a Coface a napokban tíz országot minősített le. Köztük vannak olyanok, amelyeket már tavaly decemberben is ez a sors ért utol (például Portugália vagy Ciprus), olyanok, amelyeket negyedéve még felminősítettek (Egyesült Királyság), másokat negatív figyelési listára helyeztek (így Japánt vagy Egyiptomot), de a többség besorolását változatlanul hagyta a hitelbiztosító.

A Coface - amely nem az államadósságot ítéli meg, hanem az egyes országok vállalatainak fizetésképtelenségi veszélye alapján alakítja a besorolást - most úgy látja, hogy a világgazdaság talpra állása ugyan folytatódik, de a korábban vártnál kevésbé dinamikusan. A 60 országban jelen lévő hitelbiztosító szakemberei egyébként most úgy látják, hogy a világgazdaság egésze az idén 3,2 százalékkal fog nőni, ami 0,2 százalékponttal lassúbb ütem, mint amit korábban vártak. Ezen belül a fejlett országok dinamikája 1,7, a fejlődőké ugyanakkor 5,6 százalékos lehet 2011-ben.

Japán besorolását (ami a lehetséges legjobb) ugyan érintetlenül hagyta a Coface, ám negatív kilátással látta el. A természeti katasztrófák nyomán az ország gazdaságának növekedése a korábban prognosztizált 1,5 százalék helyett legfeljebb 0,3 százalék lehet az idén (tavaly még 3,9 százalékos volt). Elsősorban a gazdaság húzóerejének számító export sínyli meg a helyzetet, miután a ki-kimaradó energiaellátás hosszú távon is negatívan hat a termelésre.

Az Euróövezetben néhány ország adósságválsága miatt a Coface 0,5 százalékponttal 1,3 százalékra vette vissza az idei növekedési kilátásokat a zóna egészére. Ennek ellenére csak Portugália és (a görög helyzet hatása miatt) Ciprus besorolása romlott A4-re, illetve A3-ra. Az eurózónán kívül lévő Egyesült Királyságot ugyan nem minősítették le, de pozitív figyelőlistás besorolása megszűnt, köszönhetően a komoly megszorító csomag miatt visszaeső fogyasztói bizalomnak.

A hitelbiztosító szerint a FÁK térség lesz az egyedüli, amely az idén gyorsabban növekedhet, mint tavaly: 4,7 százalékkal a 2011-es 4,4 százalék után. Oroszországban a dinamika 4,5 százalékos lehet, köszönhetően a lakossági fogyasztás élénkülésének és az ismét emelkedő nemzetközi kőolajáraknak.

Magyarország továbbra is a még befektetésinek számító "A" kategóriás minősítéssel rendelkezik, igaz, annak a legalsó, 4-es fokozatán áll. Bagyura András, a Coface kereskedelmi igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy a Coface szerint rövid távon nem várható a magyar kockázat negatív irányú változása.

Ez az Európai Gazdasági Térségben nem egyedülálló, ilyen a besorolása Görögországnak, Írországnak, Izlandnak, Portugáliának is; miközben Bulgária és Románia már a B-kategóriába esik. Csehországot viszont A2-ben tartja a Coface.