A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Norm Benzinkút Kft. irányítást szerezzen a Lukoil Magyarország Kft. és a Lukoil Slovakia s.r.o. (Lukoil Slovakia) felett - közölte a GVH. Hozzátették: önmagában a Lukoil Slovakia feletti irányításszerzés nem lett volna engedélyköteles, a GVH a kérelemre figyelemmel az egész tranzakciót - a Lukoil Magyarország és a Lukoil Slovakia feletti irányításszerzést - engedélyezte a szlovákiai versenyhatások vizsgálata nélkül.

A tranzakció engedélyezésekor az is szempont volt, hogy a GVH a vevői cégcsoport és a Lukoil Magyarország tevékenységei között nem azonosított semmiféle átfedést és kapcsolódást hazánkban.

Amint arról beszámoltunk, a Norm Kft.-t egyrészt az IMFA Petroleum Kft. ellenőrzi, amelynek Fazakas Imre - a magyarországi Jukosz volt első embere - a tulajdonosa, másrészt a Benczúr 13. Kft., amely pedig a belize-i székhelyű Normeston Ltd. érdekeltsége.

A Lukoil magyarországi leánya csaknem 14 milliárd forint veszteséget halmozott fel az elmúlt évek alatt és saját tőkéje is negatívba fordult.