Ungarn - überrasched mehr! (Magyarország - több, mint amit várt) - hangzik a Magyar Turizmus Zrt. reklámszlogenje Ausztriában. Erre most az osztrák statisztikai hivatal is ráerősített: a Statistik Austria (www.statistik.at) frissen publikált elemzése szerint ugyanis idén Magyarország számít a világ egyik legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországának, ahol a legtöbbet ér az osztrákok nyaralásra szánt pénze - írja hírlevelében és honlapján a Magyar Turizmus Zrt. (MT).A nyári főszezonra időzített kimutatás szerint idén Magyarországon 81 százalékkal több turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni ugyanannyi pénzből, mint a szomszédos Ausztriában. Ez az érték további 4 százalékponttal magasabb a tavaly mért hasonló adatnál. A lista összeállítását a kosárszámítás szabályai szerint vásárlóerő-paritás alapján végzi a hivatal.

Az "Urlabseuro" listán hazánkat a nagyvilágból csak Bulgária és Románia előzi meg, ám ezen desztinációk nem számítanak az osztrákok kedvelt nyaralóhelyei közé, így a kedvelt célországok közül hazánk az első - írja büszkén az MT Zrt.

Olyan kedvelt turisztikai "nagyhatalmakat" hagyunk "testhosszal" magunk mögött, mint Horvátország (39), Görögország (21), Olaszország (0), és Franciaország (-1). Tekintettel arra, hogy egybehangzó felmérések szerint az osztrákok számára nyaralási célpontjuk kiválasztásánál elsőrendű szempont a kedvező ár-érték arány, így a turisztikai főszezon előtt publikált "elfogulatlan és pártatlan" számítások igen biztatóak az Ausztriából várható vendégforgalmunk idei alakulását tekintve is. A teljes lista megtekinthető az MT Zrt. ausztriai külképviseletének honlapjának nyitóoldalán.

Az euró magyarországi kedvező vásárlóértékét utazási érvként használva az MT Zrt. az osztrák piacon idén is folyamatosan szervez taktikai kampányokat - írja az állami turisztikai szervezet. A külképviselet sajtóközleményekkel, tanulmányutakkal, online akciókkal, hírlevelekkel és sajtótájékoztatókkal hívja fel az osztrákok figyelmét, hogy nyaralásra szánt pénzük Magyarországon könnyen "gyarapítható."

Az osztrákok jól költő turistáknak számítanak. Az IMC tourismFACTORY kutatóintézet által készített - az MT Zrt. közreműködésével megvalósult - tanulmány szerint az osztrákok utazási kedve 2014-ben töretlen, a lakosság 89 százaléka tervezi, hogy idén külföldön tölti szabadságát, míg tavaly ilyenkor "csak" 74 százalékuk válaszolt így.