A magyar autósok 22 százaléka használt nyári abroncsot december közepén, amely a jelenlegi párás, fagyos időben is nagy veszélyt jelent. Míg a prémium téli abroncsoknak jégen átlagosan 18-22 méteres út kellett ahhoz, hogy 40 kilométer per órás sebességről megálljanak, a nyári gumik erre csak 45 méter felett voltak képesek.

Jó hír ugyanakkor, hogy míg a korábbi években az 5 évnél idősebb abroncsok aránya elérte az 50 százalékot, idén ilyen, túlkorosnak nevezhető téli gumi mindössze a megvizsgált autók 24 százalékán fordult elő. A profilmélységek átlaga a korábbi évek 5,2 milliméteres átlaga után idén 5,7 millimétert mértek a vizsgálatot végző szakértők. (A minimális előírás téli gumik esetében 4 milliméter). A prémium abroncsok aránya ugyanakkor a korábbi 64 százalékos átlagról 58 százalékra csökkent.

Az olcsóbb gumimárkák nagyobb részaránya nem feltétlenül probléma: egy koros, de prémiummárkás abroncsnál sokkal jobb választás lehet egy fiatalabb, budget-kategóriás téligumiszett. Egy kiszolgált téli gumi már semmivel sem tud többet, mint egy nyári.