A hónap végéig alkudozhatnak a bankok

A kereskedelmi bankok elfogadják a pénzügyi felügyelet által kidolgozott magatartáskódex tervezetének alapvető javaslatait, a részletekben viszont vita várható - mondta el Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Szeptember végéig van idő a megállapodásra.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 10:52

A Bankszövetség csütörtök délután, de legkésőbb péntek délben leteszi a felügyelet asztalára válaszát, amely kiindulási alapként tekinti a felügyelet anyagát - mondta a szervezet vezetője a 180 percben. A kereskedelmi bankoknak elemi érdeke a megállapodás a pénzügyi felügyelettel a magatartáskódexről - hangsúlyozta Felcsuti -, ha ugyanis szeptember végéig nem egyeznek meg a PSZÁF-fal, akkor a kormány törvényben fogja szabályozni a pénzintézetek magatartását.

A PSZÁF által kidolgozott magatartási kódex a lakossági hitelezés minden területét szabályozná, és megszüntetné az ügyfelek teljes kiszolgáltatottságát. A bankok korábban szinte úgy változtatták a hitelek feltételeit, ahogy nekik tetszett, de a válság miatt kialakult forráshiány és bedőlő forintárfolyam következtében a devizahitelek törlesztő részletei drasztikusan megugrottak, és már követhetetlen volt, hogy melyik bank pontosan miért annyival drágított. A parlament tavasszal fogadta el azt a törvényt, amely korlátozta a bankok egyoldalú szerződésmódosításait.

A már meglévő hitelek esetében augusztusban kellett volna hatályba lépnie a törvénynek, csakhogy kiderült, hogy a villámgyorsan elkészült jogszabály a gyakorlatban nem működik, a pénzintézetek ugyanis olyan trükkökkel próbálkoztak, amelyek a jövőben is lehetővé tették volna számukra, hogy úgy változtassák a kölcsönök árát, ahogy nekik tetszik.A legmeglepőbb az a kitétel volt, hogy a hitel ára attól is függne, hogy éppen mennyi profitot szeretne a bank. A kormány július közepén megegyezett a bankokkal; a bankok két hónapig, azaz szeptember végéig nem módosítanak kedvezőtlenül a hiteleiken, viszont elfogadnak addig egy magatartási kódexet.

A felügyelet a Pénzügyminisztériummal, a Gazdasági Versenyhivatallal, illetve a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve már elkészítette a tervezetet, az most a bankoknál van véleményezésen - mondja Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

A Napi Gazdaság szerdán még arról számolt be, hogy a bankok első körben elutasították a kidolgozott kódexet, méghozzá azért, mert a szövegbe olyan területek szabályozását is belecsempészték, amelyekről eredetileg nem volt szó, a felügyelet ugyanis a teljes hitelezési folyamatot szabályozná. Binder erre azt mondja, hogy a jelenlegi tervezet valóban nemcsak az egyoldalú szerződésmódosításokra vagy csak a jelzáloghitelekre fókuszál, hanem a teljes lakossági hitelezési folyamatot végigköveti az első pillanattól kezdve akár a követelés érvényesítéséig, vagy valamilyen fedezet behajtásig.

A Kossuth Rádió információi szerint a bankok szeretnék, ha önszabályozás keretén belül lehetne rendezni a kérdést, még a profitjuk egy részéről is hajlandóak lennének lemondani, de a tervezetben vannak számukra elfogadhatatlan részek. Például azokat a megállapodásokat is magukra nézve kötelezőnek kellene tekinteni, amit a felügyelet és a Bankszövetség csak a jövőben fog megkötni.

HOZZÁSZÓLÁSOK