Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kissé csalódást keltő teljesítményt részben magyarázhatja a német ipar gyengélkedése is, amire a német ipari megrendelésállomány jelentős zsugorodása is utal - véli Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. Pozitívumként értékeli, hogy a szeptemberi mélypont után felfelé araszol az ipari kibocsátás. Vélhetően az autógyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok teljesítettek gyengébben.

A tavalyi első 11 hónapban az ipar csak 1,0 százalékos növekedést tudott elérni éves bázison, és ennél várhatón nem lesz nagyobb az egész éves teljesítmény; a hírek szerint decemberben az Audi megkezdte az átállást a kétműszakos termelésre, ami egyértelműen negatívan hathatott a teljes ipari kibocsátásra az év utolsó hónapjában - mondta Virovácz.

A tavaly novemberi adatok megerősítik azt a képet, amely szerint 2016-ban az ipar nem tudott érdemben hozzájárulni a magyar gazdasági teljesítményhez - fogalmazott Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Mivel az iparon belül nagy hányadot képvisel az exportorientált termelés, és Magyarország legfontosabb közvetlen külkereskedelmi partnere továbbra is gyengélkedik, a magyar ipar kilátásai nem adnak okot az optimizmusra. Várakozása szerint idén enyhén növekedni tud az ipari termelés volumene, de a 2014-ben és 2015-ben látott 7-8 százalékos tempótól jelentősen elmaradhat. A tavaly novemberi ipari és kiskereskedelmi forgalmi adatok tavaly az éves GDP növekedési üteme 2,1 százalék lehetett.

Az előző hónapok visszaesése és a viszonylag gyenge novemberi teljesítmény annál váratlanabb volt, mivel a feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptembertől meredeken ugrott és október-novemberben is kiemelkedően magas volt, illetve a német Ifo index alakulása is az ipari termelés élénkülését vetítette előre. Így egyedi tényezők állhatnak az ipari termelés gyengélkedése mögött - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a hazai és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak, de decembertől az Audi műszakcsökkentése fékezheti a növekedés ütemét. A feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése szintén az ipar várható élénkülését jelzi előre. Tavaly a korábbi várakozásoknál alacsonyabb, 1,3-1,5 százalék körüli lehetett az ipari termelés növekedése, ami az alacsony tavalyi bázis és egyes új kapacitások üzembe helyezése miatt az idén 3,5-4 százalékra gyorsulhat. Lényegesebb erősödésre 2018-ban számít a szakértő, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások jelennek meg.