Ilyen nagy érdeklődésre 2010 óta nem volt példa - tudta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a Világgazdaság. A vizsgadíjakból az előző évinél 300 millióval több, 3 milliárd forint folyt be.

Nem tudni, mitől nőtt meg az érdeklődés. A demográfiai okok mellett azt is közrejátszhatott, hogy a gazdasági válságot követően újból jut pénz olyan nagyobb kiadásra, mint a vezetői engedély megszerzése.

Az életkorban nincs érzékelhető eltérés a korábbiakhoz képest, a a B kategóriás vizsgázók többsége 17-25 év közötti.

Nincs érdemi változás a sikerességnél sem: 2014-ben 57,5 százalék volt a sikeres vizsgázók aránya, míg tavaly 56,7 százalék. Nagy eltérés a segédmotoros-jogosítványra aspirálóknál jelentkezett, ott húsz százalékponttal csökkent a sikeres vizsgázók aránya.

Egy B kategóriás jogosítvány megszerzése akár 200 ezer forintba is kerülhet. Az iskolák általában azzal versenyeznek egymással, hogy együtt vagy külön számítják az elméleti és a gyakorlati képzés díját, és ebből, ha valaki egy helyen veszi igénybe ezeket, vagy ha egy összegben előre és készpénzben fizet, akkor kedvezményt kap. Az elméleti képzés általában 20-30 ezer forint, a gyakorlati pedig 100 ezer körüli, jellemzően valamivel felette - írta a lap.