A k+f felé fordul a KITE

A KITE jövője a magyar mezőgazdaság fejlődésétől függ, ezért a jövőben sokkal nagyobb figyelmet fordítunk majd a kutatás-fejlesztési tevékenységünkre, illetve a korszerű technológiák adaptációjával és tudástranszferrel kapcsolatos feladatokra - mondta Búvár Géza, a nádudvari székhelyű KITE Zrt. vezérigazgatója a társaság 40 éves fennállása alkalmával rendezett ünnepségen.
Kiss Melinda, 2013. május 29. szerda, 10:13

A cég a jövőben elsősorban az óvó-védő kertészeti technológiák illetve a komplex növényvédelmi fejlesztésekre, valamint a precíziós, számítógép vezérelt szántóföldi növénytermesztési technológiák fejlesztésére és terjesztésére koncentrál majd.

A céggel kapcsolatban álló közel 8 ezer termelő az ország szántóterületeinek közel felét, mintegy 2,4 millió hektárt művel, ám mivel partnerei jelentős része maga is integrátorként tevékenykedik, és túlnyomórészt a saját területei 10-30 százalékára tehető az így bevont terület, ezért további 100-200 ezer hektárra, és további 8-10 ezer kisebb termelőhöz jutnak el a társaság által forgalmazott termékek.

A KITE 2012-es árbevétele elérte a 198 milliárd forintot, az éves pénzforgalma pedig a 940 milliárdot. Tavaly 2506 partnerük működésének finanszírozásához járultak hozzá integrátorként, a kiadott hitel összesítve meghaladta az 51,4 milliárd forintot.

A KITE-vel való négy évtizedes együttműködésből sokat profitált a John Deere is: az itteni tapasztalatok a termékfejlesztéshez is hozzájárultak, de komoly piaci előnyt jelentett az is számunkra, hogy a KGST országai is átvették az itteni tudást, termesztési tehnológiát - mondta Mark von Petz, az amerikai Deere Company mezőgazdasági divíziójának Európáért, Ázsiáért és Afrikáért felelős elnöke. Szavai szerint a magyarországi traktorgyártásban nem, ám például a Rábával folytatott beszállítói együttműködésben annál komolyabb potenciált lát a világ vezető mezőgazdasági gépgyártó társasága.

HOZZÁSZÓLÁSOK