Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárgyalásos közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. A közlemény szerint: "a nyertes ajánlattevő feladata Pécs közigazgatási területén a meglévő közvilágítási hálózat aktív elemeinek (világítótestek) leszerelése, továbbá a vállalkozási elemekkel vegyes szállítási (adásvételi) és lízingszerződés keretében közvilágítási hálózat aktív elemek (világítótestek) beszerzése, a világítótestek üzembe helyezése és üzembeállítása. A nyertes ajánlattevő feladatát képezi a projekt megvalósításhoz szükséges tervezés is. A nyertes ajánlattevő által elvégzendő feladatok teljes körűen tartalmazzák a finanszírozástól (zárt végű pénzügyi lízing keretében) a beszerzésig és felszerelésig az eszközök üzembeállításától és az üzemkésszé tételig valamennyi elvégzendő feladatot a közbeszerzési dokumentumokban részletezetteknek megfelelően."

A közlemény nem tér ki arra, hogy ki lesz a K&H Bank alvállalkozója, aki elvégzi a technikai feladatokat, mivel a bank nyilvánvalóan csak lízingeli az eszközöket. A szerződést a nyertessel június elsején kötötte meg az ajánlatkérő.

Milliárdos hitelt is felvesz a város

"Újabb milliárdos hitelt vesz fel Pécs közvilágítás-korszerűsítésre. Két éve Orbán Viktor vejének akkori cége, az Elios Innovatív Zrt. nyerte a közbeszerzést, most a K&H Bank, amely a finanszírozója és a kivitelezője is a projektnek. Anno azt mondták a városházán, hogy azért nem pályázati pénzből finanszírozzák a korszerűsítés első ütemét, mert éppen nincs ilyen célú pályázat. Ezek szerint most sincs" - írta meg elsőként a hírt a Szabadpecs.hu.

Mint a Napi.hu november végén megírta, tárgyalásos közbeszerzést írt ki a pécsi önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésére, a tender érdekessége, hogy a kormány november elején engedélyezte a közbeszerzésen azok indulását is, akiket korábban a közbeszerzési törvény alapján megbírságoltak.

A tervezés mellett ledes fényforrásokra kell cserélni a lámpatesteket, majd az egész projektet - zárt végű pénzügyi lízinggel - finanszíroznia kell a nyertesnek. A lízing futamideje 120 hónap (10 év), a forint alapú lízingdíjat havonta fizeti a város, a kamat pedig az egy havi Buborhoz igazodik, a felár része az ajánlatnak.

Pécs város honlapján szerepel az önkormányzat 2016. június 23-i ülésére készült előterjesztés szövege. Ebben - egyebek mellett - az szerepel, hogy a korszerűsítés első ütemében, 2015 elején a város közvilágítási lámpatest állományának egyharmadát cserélték le. A korszerűsítési program részeként 7136 darab lámpatest cseréje történt meg, amelynek hatására 570 kilowatt beépített teljesítmény csökkenést értek el és ez tavaly közel 130 millió forint megtakarítást eredményezett.

A tervezett második ütem - amelyre a kormány felmentése szólt, és amelynek tendereredménye most jelent meg - befejezése a kiírás szerint 2017 második negyedévében volt várható. A városnak várhatóan 300-400 millió forint áfafizetéssel kell kalkulálnia.