Az utolsó negyedév alaposan rányomta a bélyegét a K&H Csoport eredményeire, jóllehet Marko Voljè, a bank vezérigazgatója a GBC értékesítésének bázisnövelő hatását is fontosnak tartotta az eredmények értékelésekor. A szeptember végén még 27,4 milliárd forintos adózott profittal bíró társaság az utolsó negyedév során 10 milliárd forintnyi céltartalékot volt kénytelen képezni a hitelek mögé, ezzel a csoport adózás előtti eredménye 8, adózás után 17,9 százalékkal volt alacsonyabb tavaly év végén, mint 2007-ben, utóbbi 30 milliárd forintot tett ki.

Ha a GBC eladásának 6,7-6,8 milliárdos rendkívüli eredményét nem vesszük figyelembe, akkor a csoport adózás utáni nyeresége 1 százalékkal nőtt volna tavaly. A társaság tőkearányos megtérülése a 2007-es 21,6 százalékról 14,5 százalékra mérséklődött (GBC-eladás nélkül a bázis 17,6 százalék lett volna. A bank költség/bevétel mutatója 55,4 százalékra módosult a 2007-es 53,5 százalékkal szemben (GBC nélküli bázis 57,3 százalék.) A bankcsoportnál az elmúlt év végén 15,7 milliárd forint volt a a megképzett céltartalék állomány, ami 35 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi szintet.

A bank mérlegfőösszege 31,4 százalékkal nőtt. A mérlegen belül érdekes tételnek számít a KBC Asset Management által külföldön kezelt alapokból befolyt és a magyar cégnél – szép kamatra – betétbe fektetett közel 400 milliárd forint.

A hitelezési dinamika a betétgyűjtéstől függ

A lakossági területen a bank összességében 2 százalékkal, 544 milliárd forintra tudta növelni betétállományát, amellyel szemben a 33 százalékkal bővülő, 706 milliárd forintos hitelállomány áll. (Az adatot alaposan korrigálja, hogy a növekedésből csak az árfolyamhatás 15 százalékos növekedést hozott.)

A betéti oldalon az immár 21,5 százalékos piaci részesedéssel bíró alapkezelő az első hat hónapban még növekedni tudott, s a második félévben is sokkal kisebb volt az állomány-csökkenés, mint a piacon. Igaz ugyanakkor, hogy ezzel párhuzamosan a lakossági betétek terén az első félév során a piac szerény növekedésével szemben 100 milliárddal csökkent a lakossági betét állomány, s a második hat hónapban is a piac alatt tudott növekedni a K&H betétállománya.

A kkv-szegmensben a 90 ezer ügyfél betétállománya 11 százalékkal növekedett. Ami a vállalati oldalt illeti, a bank a 2007-es portfoliótisztítás után a romló hitelezési környezet ellenére meg tudta őrizni a portfoló-minőségét – a vezérigazgató szerint a kkv-szegmensben és a lakossági területen ugyanakkor a portfólió kismértékű romlásával lehet számolni.. A vállalati hitelállomány tekintetében bank piaci súlya 10,3 százalékról 10,1 százalékra csökkent, ezzel párhuzamosan ugyanakkor 0,3 százalékkal, 10,3 százalékra bővült a betétállomány. A K&H hitel/betét mutatója továbbra is 104 százalék körül van, ami a jövőbeli finanszírozási lehetőségek tekintetében a versenytársakhoz képest biztató. Az idei évben a bankcsoport igyekszik megőrizni ezt a mutatót, a hitelezési dinamikát a forrásgyűjtés sikerességétől függően engedi, illetve korlátozza. Marko Voljè szerint a gazdaság visszaesése miatt csökken a hitelezés iránti kereslet, így nem tart attól, hogy számottevően vissza kellene fogni a hitel oldal kiszolgálását.

Kifizetődő volt kivonulni

A leányvállalatok között a legnagyobb hír a lízingcégnek a lakossági gépjármű-finanszírozási területről történő kivonulása volt. A cég döntését, amely szerint a gép- berendezés, a tehergépjármű és a flottafinanszírozás felé indult el, az ORFK-tól az elmúlt hetekben elnyert, 600 gépjárműre szóló szerződés igazolja. Kaszab Attila, a K&H biztosító vezéigazgató-helyettese szerint a szűkülő piacon a társaság biztosítási tartalékai 14,3 százalékkal nőttek.

Marko Voljè szerint a 2007-2009-es fiókduplázási terveket a helyzet kapcsán meg kellett vátoztatni. A bank tavaly 35 fiókot nyitott, így a hálózat 235 egységből áll. A bővítésnek idén ugyanakkor vége: már csak néhány kulcshelyen nyílik majd idén K&H fiók. A bank átdolgozott tervei sokkal óvatosabbak, mint amit az első tervek tartalmaztak, ám a vezérigazgató szerint most úgy látszik, hogy ez az elvárás teljesíthető - a januári eredmények a várakozásoknak megfelelőek voltak. Ennek ellenére a tervek folyamatos átvizsgálás alatt vannak, hiszen senki nem tudja, hogy miként alakul a jövő.