A területi kereskedelmi és iparkamaráknál 2012-ben a megkezdett 622 ezer kamarai regisztrációból 470 ezer egyéni vállalkozó és gazdasági társaság teljesítette az adatszolgáltatást, és fizette meg a kamarai közfeladatok ellátására szóló éves hozzájárulást - ismertette az adatokat a főtitkár. Elmondta: összehasonlították az állami cégnyilvántartás, valamint az egyéni vállalkozók központi nyilvántartása adatait a kamarai regisztrációval, és megállapították, hogy százezres nagyságrendet ér el azoknak a vállalkozásoknak, illetve egyéni vállalkozóknak a száma, amelyek érintettek a kamarai regisztrációban, de nem teljesítették azt.

A területi kereskedelmi és iparkamarák már kiküldték a megkereséseket a törvényi kötelezettséget nem teljesítőknek, illetve azoknak, akik regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást - mondta.

Dunai Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az éves kamarai hozzájárulást minden évben március 31-éig kell befizetni, így az idén is. Ezt követően a területi kamarák átadják a kamarai hozzájárulás behajtásának feladatát az adóhatóságnak.

A kamara 2013 végére szeretné elérni, hogy letisztuljon a kamarai regisztrációs rendszer, és a gazdasági élet számára használható, naprakész adatbázis jöjjön létre a cégekről - mutatott rá Dunai Péter.

Az eddigi tapasztalatok alapján kedvezőnek értékelte az MKIK főtitkára, hogy a tavalyi második félévi stagnálást követően a mostani megkeresés kapcsán felgyorsult a regisztráció folyamata. Az egyéni vállalkozók állami szervezettől megkapott központi nyilvántartásában azonban rendkívül sok hiba van, már elhunyt vagy a vállalkozásának szüneteltetését bejelentő egyéni vállalkozók is szerepelnek az adatbázisban. A kiküldött téves megkeresésekért a kamara elnézést kér - tette hozzá a főtitkár.

A tapasztalatok erősítik a kamara meggyőződését, hogy fontos a naprakész nyilvántartások vezetése, ezért is szükség van a kamarai regisztrációra - tette hozzá Dunai Péter.