A kkv-k követik el a legtöbb jogsértést a dolgozókkal szemben

Vadkapitalista viszonyok uralják a magyar munkahelyeket, a dolgozók jogait lábbal tiporják a munkaadók – az utóbbi hetek híreiből ezt a következtetést szűrhette le az olvasó.
NAPI Online, 2006. április 1. szombat, 17:37
Fotó:

Erre csak ráerősített, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - megszakítva egy hagyományt - nem vett részt a Suzuki új modelljének bemutatásán a minap.

A lapunknak nyilatkozó vállalati szakszervezeti tisztségviselők szerint nem ennyire sötét a kép, igaz, a jogsértések száma még mindig lényegesen magasabb, mint ahány nyilvánosságot kap. A magyarázat egyszerű, a dolgozók még mindig féltik az állásukat, ezért inkább hallgatnak.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a multik a munkavállalói jogok elfojtásának első számú letéteményesei. Szakszervezeti vezetők szerint a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások alkalmazottai sokkal jobban ki vannak téve a munkaadói erőfölényből fakadó jogsértéseknek.

A pártok választási programjaiban szórványosan bukkannak fel a munkavállalói jogokkal összefüggő kérdések, ígéretek, s ezek is jórészt a munkapiacra korlátozódnak. Az MSZP kész akár törvényt is módosítani a munkavállalók érdekében, illetve a szakszervezetek támogatásához kapcsolódó adó- és egyéb kedvezmények bevezetésén is gondolkodnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK