Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KT kedden tette közzé honlapján véleményét, ebben úgy fogalmaznak, hogy a kiadások megemelése fedezetet teremt (15 milliárd forint) az államnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdoni részesedés megszerzéséhez az Erste Bank magyar leánybankjában. Megjegyzik, hogy a részesedésszerzés az uniós módszertan szerint nem minősül kiadásnak, tehát nem érinti a hiányt.

A KT által véleményezett javaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 61 milliárd forinttal, bevételi főösszegét 46 milliárd forinttal, a központi költségvetés pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal növelné.

Az Erste Bank az MTI azon kérdésére, hogy megállapodott-e már az Erste a magyar kormánnyal a vételárban, és ha igen, az 15 milliárd forint-e, azt közölte kedden: az Erste és a magyar kormány közötti egyeztetések folyamatban vannak, és nyár végéig várhatóan lezárulnak.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen idén február 9-én jelentette be, hogy tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Orbán Viktor akkor azt mondta: a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, "feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban", és "a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd". Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban azt mondta: az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának vételárát független könyvvizsgálói átvilágítás alapján határozzák majd meg, ami május végéig megtörténik.