Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei költségvetés módosításában a kormány javasolja az állami médiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) mintegy 47,2 milliárd forintos konszolidálását. Ez részben örökölt adósság átvállalását, illetve az új óbudai gyártóbázis vásárlásával kapcsolatos hitel átvállalását jelenti.

Az ügylet sem az államadósságot, sem a költségvetési adósságot nem növeli - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Az indoklás szerint az MTVA kiadásai olyan mértékben megnőttek az utóbbi hónapokban (az M1 hírcsatorna és az M4 sportcsatorna indításával), hogy a hiteleit már nem tudta fizetni, ezért döntött a kormány a hitelek átvállalásáról.

Az MTVA évi több mint 80 milliárd forint közpénzből működik. Az elmúlt időszakban azonban olyan súlyos pénzügyi helyzetbe került, hogy lapinformációik szerint ez volt az egyik oka Szabó László Zsolt vezérigazgató váratlan távozásának is augusztus elején.

Az MTVA 2012-ben 63 milliárd forint értékű hitelcsomagot vett fel négy banktól, hogy megvehesse a Kunigunda utcai székházat, és kiválthassa korábbi hiteleit. A törlesztést tavaly októberben kellett megkezdeniük. A hvg.hu információi szerint Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója javaslata szerint a hitelek kiváltására az államkincstár átvenné a közmédia több tízmilliárdos ingatlanvagyonának egy részét.