A kormány közbeszereztette 7,5 milliárd forint kezelését

A becsült 507 millió forint helyett 358 millióért kezelheti a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a közel 7,5 milliárd forintos, uniós forrásból létrehozandó kockázati tőkealapot, amely az Irinyi tervhez kapcsolódik.
Németh Géza, 2018. október 4. csütörtök, 06:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A nyílt tender eredményét - amelyre még a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tett ajánlatot - az ajánlatkérő MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. A nyertessel szeptember 17-én kötöttek szerződést.

A szóban forgó tőkealap pontos összege 7 milliárd 476 millió forint, amelyből az Irinyi-tervhez kapcsolódó befektetéseket lehet finanszírozni.

Az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégiát - mint Magyarország újraiparosítását - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatta be 2016 novemberében. A miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy az Irinyi-terv tovább erősíti a nemzeti ipart, épít az innováció erejére, segíti az új munkahelyek létrejöttét, és támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését.

Ezzel egy időben jelent meg határozat arról, hogy a kormány  "Irinyi Kockázati Tőkealap" és "Irinyi II. (Közép-Magyarország) Kockázati Tőkealap" néven 8-8 milliárd forint tőkével két kockázati tőkealapot hoz létre. Ezek a tőkehiányos, az Irinyi-terv innovatív iparfejlesztési céljaihoz illeszkedő fejlesztéseket megvalósító feldolgozóipari vállalkozásokban való tőkebefektetéseket hajtanak végre. Az Irinyi II. alapot már az állami tulajdonú Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli.

HOZZÁSZÓLÁSOK