Hat pontban fogalmazta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az ágazat legfőbb problémáit, felvetéseit, és ezekben várt megoldást a kormánytól.

Hetekig nem kaptak választ az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélre, most azonban három kérdésben Tállai András adóügyi államtitkártól érkezett az elutasítás, az egyik ilyen a könyvszakmára kiterjesztendő társasági adókedvezmény ügye - mondta az InfoRádiónak Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke.

A levélben az államtitkár arra hivatkozott, hogy a könyvszakma nem mutatta be igazán, hogy ez hány kiadót érintene, miért lenne előnyös és lenne-e olyan vállalkozás, amely a kiadókat támogatná.

Az MKKE azt javasolta, terjesszék ki az eddig a színházak, a filmesek és a sportfejlesztések támogatására felhasználható társaságiadó-kedvezmény rendszert a könyvkiadásra is (amit a magyarországi cégek ajánlhatnak fel, cserébe adókedvezményt kapnak). Az MKKE azt javasolta, hogy a könyvkiadók az előző éves mérlegeikben szereplő árbevétel 20 százalékának, az írószervezetek pedig évi 20 millió forint erejéig fogadhassanak be tao-pénzeket.

A másik kérdés, amelyre nemleges választ kaptak, a pedagógusoknak javasolt évi 100 ezer forintos könyvutalvány. Az indoklás szerint a költségvetésben ennek nincs helye, ezért a kormány nem támogatja.

Az iparűzési adó kérdését is rendezné a könyvszakma, több kiadó jelenleg is perel, és Kocsis András Sándor azt mondja: ha kell, Strasbourgig viszik az ügyet. Az elnök szerint szakmai abszurditás, amire hivatkoznak a válaszban.

Az iparűzési adó (ipa) ügyében is rendezést szeretne az MKKE. Rendkívüli mértékben súlyosbítja a könyvkiadók likviditási helyzetét, hogy konkrét törvényi előírás hiányában - mindössze egy állásfoglalás alapján - az önkormányzati adóhatóságok ellenőrzéseik során rendre kifogásolják a nyomdaköltség érvényesítését az ipa számításánál. Így a kiadó gyakorlatilag árbevétele után fizeti az ipát, miközben a folyamatban résztvevő nyomdák a papírköltséget, a könyvkereskedők a kiadóktól beszerzett áruk értékét figyelembe vehetik adóalap-csökkentő tételként - írta korábban javaslatában az MKKE.

A levélben azt is kérték a kormánytól, hogy a Magyar Követeléskezelő Zrt. vásárolja fel a kiadók Könyvbazár Kft.-vel szembeni követeléseit, mivel úgy vélik: a több mint 400 érintett kiadó külön teljesen esélytelen érdekei érvényesítésére.

Kocsis András Sándor azt mondta az InfoRadiónak: nem adják fel, megpróbálnak ismét tárgyalni a már említett kérdésekről. Hétfőn Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral egyeztetnek.