BUX
40021

A kormány ragaszkodik a Zsolnayhoz

A kabinet még a távoli lehetőségét is el kívánja kerülni annak, hogy a Zsolnay-gyár működése megszűnjön - ezzel indokolta a pécsi gyár stratégiailag kiemeltté tételét Lázár János, Tóth Bertalan MSZP-s képviselőnek válaszolva.

Németh Géza, 2016. március 7. hétfő, 10:31

A Miniszterelnökség vezetője szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igen jelentős szerepet tölt be mind Pécs város életében, mind pedig a nemzeti iparban. A Zsolnay porcelán és kerámia hungarikum, a Zsolnay-gyár másfél évszázada állítja elő a magyar iparművészet remekeit - olvasható a parlament honlapjára hétfőn felkerült válaszban.

A társaság kisebbségi részesedése - a Pécs Holding Zrt.-n keresztül - Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában van, ezért részben a nemzeti vagyonnak minősül, amelynek megőrzése és védelme mind a kormánynak, mind pedig Pécs városának kötelessége - írja Lázár.

Óvnák-védnék

A cég stratégiailag kiemeltté tételét a város polgármestere, Páva Zsolt kezdeményezte, aki egyúttal jelezte, hogy a gyár jelentős tartozást halmozott fel a közszolgáltatókkal, illetve pénzügyi szervezetekkel szemben és kétséges, hogy a fizetési kötelezettségeinek eleget tud tenni.

Azzal, hogy a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt .-t, biztosította, hogy egy esetleges fizetésképtelenség esetén a társaság által végzett gazdasági tevékenység a lehető legnagyobb eséllyel folytatódhasson - fejeződik be Lázár János válasza..