Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vitában résztvevő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy mérettől függetlenül az ágazat minden vállalkozásával szemben sokféle, akár egymásnak ellentmondó elvárás fogalmazódik meg a gazdaságpolitika, a kormányzati szereplők és a fogyasztók részéről. Az elmúlt 20 évben az ágazat elvesztette a belföldi piac negyedét, amit ma importból származó termékek töltenek ki.

Az ágazat pedig mindaddig nem fog tudni megfelelni az elvárásoknak, amíg évtizedes versenyképességi hátránnyal küzd és nem rendelkezik forrásokkal innovációk megvalósításához, valamint korszerű gyártósorok beszerzéséhez. A szövetség képviselői fontosnak tartják, hogy az uniós támogatások hazai elosztási elvei ezen szükségletekkel összhangban kerüljenek meghatározásra.

Saját eszközöket is találtak

A kormányzati élelmiszeripari stratégiában megfogalmazott ambiciózus célokat - a belföldi piac visszaszerzését és a jelentős exportnövekedést - csak úgy lehet megvalósítani, ha a kormány az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kisebb és nagyobb vállalkozásokat egyaránt részesíti a vissza nem térítendő fejlesztési támogatásokból - mondta el Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke.

Miközben a kormány segítségét kéri, az élelmiszeripar saját eszközeivel próbál reagálni a változó társadalmi elvárásokra. Az ÉFOSZ tavaly meghirdetett népegészségügyi célú kezdeményezéséhez egy év alatt csatlakozott vállalkozások az ágazat nettó árbevételének 25 százalékát képviselik. A Szövetség minden érintett támogatását kéri azért, hogy minél több vállalat csatlakozzon az "Együtt a fogyasztókért" mozgalomhoz.