A kormányhoz fordulnak az élelmiszergyártók

Az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és az ágazat jövőjéről rendezett nyilvános kerekasztal-megbeszélést az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) Budapesten. Az ágazat szereplői összefogást sürgetnek és egységes elbánást kérnek a támogatáspolitikában.
Napi.hu, 2015. november 25. szerda, 15:40
Fotó: Napi.hu

A vitában résztvevő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy mérettől függetlenül az ágazat minden vállalkozásával szemben sokféle, akár egymásnak ellentmondó elvárás fogalmazódik meg a gazdaságpolitika, a kormányzati szereplők és a fogyasztók részéről. Az elmúlt 20 évben az ágazat elvesztette a belföldi piac negyedét, amit ma importból származó termékek töltenek ki.

Az ágazat pedig mindaddig nem fog tudni megfelelni az elvárásoknak, amíg évtizedes versenyképességi hátránnyal küzd és nem rendelkezik forrásokkal innovációk megvalósításához, valamint korszerű gyártósorok beszerzéséhez. A szövetség képviselői fontosnak tartják, hogy az uniós támogatások hazai elosztási elvei ezen szükségletekkel összhangban kerüljenek meghatározásra.

Saját eszközöket is találtak

A kormányzati élelmiszeripari stratégiában megfogalmazott ambiciózus célokat - a belföldi piac visszaszerzését és a jelentős exportnövekedést - csak úgy lehet megvalósítani, ha a kormány az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kisebb és nagyobb vállalkozásokat egyaránt részesíti a vissza nem térítendő fejlesztési támogatásokból - mondta el Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke.

Miközben a kormány segítségét kéri, az élelmiszeripar saját eszközeivel próbál reagálni a változó társadalmi elvárásokra. Az ÉFOSZ tavaly meghirdetett népegészségügyi célú kezdeményezéséhez egy év alatt csatlakozott vállalkozások az ágazat nettó árbevételének 25 százalékát képviselik. A Szövetség minden érintett támogatását kéri azért, hogy minél több vállalat csatlakozzon az "Együtt a fogyasztókért" mozgalomhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2015.11.25 18:37

@antisoros: Szerintem fogalmad nincs a dolgokról. A képen látható baromfik úgy 40-50 napos korban kerültek levágásra. Menj el falura és kérdezd meg, hány hónapos korban kezdik el vágni a baromfit? Úgy öt hónapos korban. Rántani valónak. Ha sok időd van, azt is nézd meg, mit csinál a baromfi. Eszik, iszik, futkározik, veszekszik, stb., nálam még az ól tetejére is felszállnak bámészkodni, mert nem vágom a szárnyaikat, szóval nem nagyon híznak 40-50 nap alatt. Viszont a baromfihús az baromfihús. Emlékszel? A krumplileves az legyen krumplileves. Persze az ára sem teszkós ár, már ha eladnám, mert a kukorica, búza bizony pénzbe kerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.25 15:47

..minőséget kell adni ,jó áron ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html