A közel-keleti forrongások betettek az OMV-nek

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat egyszeri tételektől és árváltozási hatásoktól megtisztított - úgynevezett Clean CCS - nyeresége 233 millió euró volt a harmadik negyedévben, 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi 290 millió euróhoz képest.
MTI-Eco, 2011. november 9. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

A társaság szerdai közleménye szerint a gyengébb eredmény mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy az észak-afrikai és közel-keleti forrongás, átalakulás miatt Líbiában leállt, Jemenben pedig jelentősen visszaesett a kitermelés.

Ugyanakkor az olajár emelkedése ellentételezte a veszteségeket, az adózás utáni nyereség - amelynek kiszámításakor nem szűrték ki a kőolaj drágulásának hatását - így végeredményben nőtt, 48 százalékkal 220 millió euróra emelkedett az előző évi 149 millióról.

Ugyanígy a kamat-, és adófizetés előtti eredmény (EBIT) nőtt, 43 százalékkal 563 millió euróra, a Clean CCS EBIT azonban 8 százalékkal csökkent, 581 millió euró volt a július-szeptemberi időszakban.

2010-ben az OMV olajtermelésének nagyjából 10 százaléka származott Líbiából. 2011-ben a második és a harmadik negyedévben is teljes mértékben elapadt ez a forrás, és a szerdai közlemény szerint egyelőre nem látható, hogy mikorra áll helyre a termelés rendje az országban, ahol az osztrák cégnek 2032-ig vannak feltárási és kitermelési jogosultságai.

HOZZÁSZÓLÁSOK