A Közgép egy forintért túladna a Zsolnayn

A Közgép Zrt. egy forintért felkínálja a porcelánmanufaktúrában szerzett részvényeit Pécsnek. A porcelánpiac zsugorodásával és az elmaradt pályázati pénzek mellett durva politikai és médiatámadásokkal indokolja döntését az építőipari vállalat.
NAPI, 2012. július 5. csütörtök, 13:13
Fotó: Napi.hu

Miután 400 millió forintot fordított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésére, jelképes összegért, egy forintért ajánlja fel a gyárban szerzett részesedését Pécs városának a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. - közölte az építőipari társaság. "A cég nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába, ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta. A Közgép szerint ezért, bár a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modell-váltásra van szükség, ezt a döntést szakmai befektetőként már nem hozhatja meg. Az építőipari vállalat nem támaszt igényt a manufaktúrába eddig invesztált pénzére" - olvasható a közleményben.

Probléma
A múlt héten lemondott posztjáról Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. A Közgép az adásvételi szerződésben 500 millió forintos tőkeemelést vállalt, azonban azt nem hajtotta végre.

A Közgép 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. Célja a Zsolnay-örökség megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt. A porcelánmanufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van, amely már a működőképességét veszélyezteti: 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt - írta a társaság.

Gátlástalan politikai és sajtótámadások érték a céget

A cég 400 millió forintot fordított a manufaktúrára, saját forrásból biztosította működését. "Mégis voltak, akik szerepvállalásunkat gátlástalan politikai és sajtótámadásokra használták fel: a Zsolnay megújítására tett erőfeszítéseinket és szándékunkat kétségbe vonták, a Közgépről és tulajdonosairól alaptalan rágalmaknak és spekulációknak adtak teret. A manufaktúra arra is ürügyként szolgált, hogy cégünkön meg sem hirdetett közbeszerzési pályázatok eredményét próbálják számon kérni, személyeskedő és nem egyszer nyomdafestéket is alig tűrő hangnemű cikkekkel már önmagában sértve a Közgép jó hírnevét - olvasható a közleményben.

Mostanra a Zsolnay - Pécs városával közösen elfogadott és a manufaktúra új pályára állítását szolgáló - üzleti stratégiájának megvalósítása az elmaradó pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a manufaktúrának juttatott források a jelenlegi helyzetben nem piacbővítést és fejlesztést, hanem pusztán adósságkezelést szolgálhatnak, és a veszteségeket fedezhetik - véli a résztulajdonos.

Teljes modellváltásra lenne szükség a Zsolnayban

A megváltozott körülmények között teljes működési modellváltásra van szükség a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe. Miután ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding ügydöntő véleménye, a Közgép egy forintért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának, illetve a Pécs Holding Zrt.-nek - közölte a Közgép.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2012.07.05 14:34

Nagyon nagy kár ezért az örökségért.
Nem világos, hogy a Közgép a közbeszerzési munkáira vonatkozó támadásokat fel semmi veszi, sőt inkább vérszemet kapott. Látszólag csak Pécset ilyen érzékeny, nyilván itt egy kicsit be kellene fektetnie mivel nem közbeszerzési munka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.05 14:27

Az Iparművészeti (-történeti?) Múzeum nem lesz gyorsan felújítva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html