A Lakáskassza veszi át az Otthon ügyfeleit

Meg nem erősített információink szerint ügyfélállományának átruházására és nem fúzióra készül az Otthon és a Lakáskassza. A lépéssel nem változik a lakástakarékpénztár-piac, de a verseny szorosabb lesz. Az ügylet során az ügyfelek szerződése sem változik. Szakértői vélemény szerint új piaci szereplő megjelenése nem valószínű.
NAPI, 2002. június 17. hétfő, 17:32

Várhatóan ügyfélállomány-átruházás és nem fúzió során kerül a Lakáskassza-Wüstenrot Lakás-takarékpénztár Rt.-hez a legkisebb piaci szereplő, az Otthon Lakás-takarékpénztár Rt. szerződésállománya, mivel ez egyszerűbb megoldás, mint a számos követelményt támasztó fúzió - véli Nagy Ernő a Fundamenta Magyar-Német Lakás-takarékpénztár Rt. ügyvezetője. A Magyar Nemzet információi szerint a Lakáskassza változatlan feltételekkel veszi át az ügyfeleket, illetve a változás kapcsán a cégből kifelé tartó Konzumbank előtt is megnyílik a lehetőség a kiszállásra. A szakértő szerint mindez nem rajzolja át a piacot, amit az OTP Bank cége vezet, a második pedig a Fundamenta marad. A társaság a jövőben is a szerves fejlődést választja, jóllehet, korábban tárgyaltak a Lakáskasszával egy esetleges egyesülésről, ami azonban - a részvényesek közötti értékelési problémák miatt - meghiúsult. A tárgyalásokat azóta sem újították fel. A Lakáskassza sok kis szerződéssel 1,5-2 milliárdos betéti állományt vesz át, így a Fundamentának ezen állományváltozás behozása is feladat. Idén egyébként harmadával növelték szerződéseik számát.

Nagy szerint a magas (2 milliárdos) tőkekövetelmény miatt a jövőben nem várható újabb piaci szereplő megjelenése. Szerinte az Otthon eltűnése ugyancsak ez ellen hat. Az ügyvezető úgy véli, hogy a vetélytárs kiszállását a többiekhez képest későbbi indulás miatt felhalmozott és lefaraghatatlannak bizonyuló hátrány indokolja. A méret növekedésének elmaradásával pedig az eredmény sem nő, az Otthon pedig csak veszteséget termelt.
Az ügyletről az Otthon, a Lakáskassza és az Erste Bank (az Otthon egyik fő tulajdosa) vezetősége nem kívánt nyilatkozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK