A leggazdagabb magyarok: eljött a generációváltás kora

Társadalomkutatóként és nagyvállalkozóként is „közelről” szemléli a magyar vagyonos réteg életét Kolosi Tamás, akit az idei listán tapasztalható változások okairól és következményeiről kérdeztünk.
Szakonyi Péter, 2007. október 4. csütörtök, 06:10
Fotó:

- Az idei listán szereplő milliárdosok egy részének vagyona jelentős mértékben emelkedett. A magyar gazdaság gyengélkedésének éveiben nem tartja ezt különösnek?
- A tavalyi év volt a gazdasági növekedés utolsó esztendeje, idén és jövőre ilyen gyarapodás tehát nem várható. Bár a vagyongyarapodásnak különböző okai lehetnek, csodálkoznék azon, ha a gazdasági visszaesés néhány szektoron kívül a többséget kedvezően érintené. A vagyonok gyarapodásának okát elsősorban abban látom, hogy jó néhányan elkezdték a már meglévő vagyonukat realizálni.

- Ez azt jelenti, hogy nyilvánosságra lépnek eddig rejtett vagyonukkal?
- Részben ezt. Egy részük azonban a jövőtől való félelem vagy a bizonytalanság miatt eladja cégét vagy befektetőt von be. Ezzel pedig az addig többnyire alulértékelt vagyonelemek felértékelődnek, aminek következtében nő a személyi vagyon nagysága is. Ez jelenhet meg, tükröződhet az idei számokban.


- Néhány esetben azt is tapasztaljuk, hogy a regionális terjeszkedés felértékeli a cégeket és a vagyonokat. Ezt mennyire tartja jellemzőnek?
- Ez az előremenekülés egyik formája, lehetősége. A magyar piac felvevőképessége kicsi és a multinacionális cégek jelenléte kiélezett versenyt eredményez. Logikus tehát a törekvés, hogy az országhatárokon túl szerezzenek pozíciókat és bevételt.

- Ez a feladat már sokak képességét meghaladja. Lát-e esélyt arra, hogy a cégalapítók gyermekei, vagyis a második generáció vegye át a stafétabotot?
- A céggründoláshoz másfajta képességek kellenek, mint az eredményes, nyereséges működtetéshez - ez nem lehet vitás. Jól érzékelhető, hogy a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején megjelent vállalkozók jó része a visszavonuláson gondolkodik, vagy már meg is tette. Generációváltás zajlik tehát a magyar gazdaságban is, aminek következtében egy igazi menedzserszemlélettel rendelkező tulajdonosi réteg jelenik meg a cégek élén.

HOZZÁSZÓLÁSOK