Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

A szövetség az adatokat kedden hozta nyilvánosságra (Napi, 2010. március 2.). A szövetség az elemzésében megállapítja: az eltérésekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a válság miatt lehetővé tették a kasszáknak az előírt részvényfeltöltési szint későbbi teljesítését.

Emellett burkoltan bírálják a devizakitettségre vonatkozó korlátozás bevezetését is. Úgy vélik ugyanis, hogy kívánatos lenne a nemzetközi tőketranszfer és a diverzifikáció további szélesítése. Ezzel a pénztártagok nem lennének kiszolgáltatva a hazai gazdaság teljesítményének, sőt részesülnének a jobban prosperáló gazdaságok pénz- és tőkepiaci hozamaiból.

A közzétett hozamok alapján tavaly a két kevésbé kockázatos portfóliónál is azonos a hozamgyőztes és a sereghajtó is. Mindkét kassza hasonlóan teljesített a növekedésinél is (a Prémiumnál ketten hoztak rosszabbat, míg a Dimenziónál csak hárman jobb eredményt).
Tízéves időtávban a klasszikus portfóliónál szintén a Dimenzió győzött, a középső kategóriában pedig a kasszát mindössze egy bázisponttal előzte a VIT. A Prémium csak 2007 óta működik, így ennél nem tudni, hogy tartósan a piac alatt képes-e csak teljesíteni.
Az AXA mindenesetre a 10 éves hozamok alapján is sereghajtó a növekedési portfólió terén, amint hogy az élre is (csakúgy mint 2009-ben) a Quaestor tudott kerülni. Ezzel persze egyelőre csak részlegesen ítélhető meg a vagyonkezelők teljesítménye. Arról ugyanis nincs információ, hogy a portfólió összetétele alapján az elérhetőhöz (benchmark) képest mit képesek kihozni a társaságok.

Nyugdíjpénztári hozamok