A legjobb és legrosszabb nyugdíjpénztárak - lista

Az egyedi magán-nyugdíjpénztári teljesítmények szórása számottevően növekedett az előző évekhez képest - derült ki a szektor 96 százalékát lefedő Stabilitás Pénztárszövetség tagkasszáinak hozamalakulásából készített elemzésből.
Napi Gazdaság Online, 2010. március 3. szerda, 09:45
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

A szövetség az adatokat kedden hozta nyilvánosságra (Napi, 2010. március 2.). A szövetség az elemzésében megállapítja: az eltérésekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a válság miatt lehetővé tették a kasszáknak az előírt részvényfeltöltési szint későbbi teljesítését.

Emellett burkoltan bírálják a devizakitettségre vonatkozó korlátozás bevezetését is. Úgy vélik ugyanis, hogy kívánatos lenne a nemzetközi tőketranszfer és a diverzifikáció további szélesítése. Ezzel a pénztártagok nem lennének kiszolgáltatva a hazai gazdaság teljesítményének, sőt részesülnének a jobban prosperáló gazdaságok pénz- és tőkepiaci hozamaiból.

A közzétett hozamok alapján tavaly a két kevésbé kockázatos portfóliónál is azonos a hozamgyőztes és a sereghajtó is. Mindkét kassza hasonlóan teljesített a növekedésinél is (a Prémiumnál ketten hoztak rosszabbat, míg a Dimenziónál csak hárman jobb eredményt).
Tízéves időtávban a klasszikus portfóliónál szintén a Dimenzió győzött, a középső kategóriában pedig a kasszát mindössze egy bázisponttal előzte a VIT. A Prémium csak 2007 óta működik, így ennél nem tudni, hogy tartósan a piac alatt képes-e csak teljesíteni.
Az AXA mindenesetre a 10 éves hozamok alapján is sereghajtó a növekedési portfólió terén, amint hogy az élre is (csakúgy mint 2009-ben) a Quaestor tudott kerülni. Ezzel persze egyelőre csak részlegesen ítélhető meg a vagyonkezelők teljesítménye. Arról ugyanis nincs információ, hogy a portfólió összetétele alapján az elérhetőhöz (benchmark) képest mit képesek kihozni a társaságok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dartwader, 2010.03.05 10:06

A http://lesznyugdijam.hu/index3.php#begin -oldalon napi szinten lehet követni az alakulást, nem tudom miért olyan nagy szám hogy "most kijöttek"??!!

Egyébként ez az AXA jól átvert mindenkit a TVs reklámjukkal és a kiemelkedő hozammal. Kiemelkedő, mint kiemelkedően rossz... de hát ez magyarország, lehet hazudni büntetlenül. Csak azt nem tudom, hogy ha a részvények nem emelkednek 60%- ot akkor a részvénytúlsúlyos portfólió vajon mennyit hoz maj "kiemelkedően?" -20%????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vazul, 2010.03.03 12:59

Szeretném ha közzétennék az állami nyugdíj kasszába befizetett összegek hozámát is!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html