A lehető legkisebb mértékben avatkozna be a kormány

A kormány elfogadta a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot, így az országgyűlés a közeljövőben megkezdheti a tervezet megvitatását, az új szabályozásnak a magyarországi postapiaci nyitás végső határidejéig, legkésőbb 2013. január 1-jétől hatályba kell lépnie.
Diószegi József, 2012. szeptember 24. hétfő, 09:24
Fotó: Napi.hu

A fejlesztési tárca közleménye szerint a jogszabály − állami kötelezettségként − az ország valamennyi lakosa számára biztosítandó egyetemes postai szolgáltatás fenntarthatóságát is szolgálja, ezért a Magyar Posta Zrt. 2020 végéig megőrzi kizárólagos jogát e szolgáltatások nyújtására.

A törvényjavaslat az uniós ágazati szabályozással összhangban kialakítja az egyetemes postai szolgáltató kötelezettsége miatt felmerülő veszteségei kiegyenlítésének szabályait, erre a célra egy kompenzációs alapot hozna létre, amely a meghatározott piacokon működő egyéb szolgáltatók befizetéseiből állna össze. A szabályozás közben új szolgáltatók számára is megteremti a lehetőséget, hogy − amennyiben a meghatározott feltételeknek megfelelnek − részesedést szerezzenek az ötven gramm alatti levélküldemények, így például a normál levelek vagy számlalevelek piacán. A fejlesztési tárca szerint a jogszabály előkészítése során kiemelt szempont volt, hogy az új szabályozás a lehető legkisebb mértékben avatkozzon be a már jelenleg is versenypiaci alapon működő postai szolgáltatásokba.

HOZZÁSZÓLÁSOK