A lízingcégeknek nem telik bankadóra

A 2009-es évben 24 milliárd forint veszteséggel záró, a tavalyi 20 százalékos portfólió-visszaesés után az idei első negyedévben további 10 százalékos zuhanást elszenvedő hazai lízingtársaságok megroppanhatnak a 7,5 milliárd forintos bankadó-fizetési kötelezettség alatt - jelezte a Magyar Lízingszövetség.
NAPI, 2010. június 24. csütörtök, 11:40
Fotó:

A piaci szereplők nagy része a mostani befizetést - illetve a további évek kötelezettségeit - kizárólag az alapító anyacég befizetésével tudná csak teljesíteni. Mivel azonban e vállalkozások döntő része olyan hazai pénzintézet, amelyet a "rendes" bankadó is nyomni fog, kicsi az esély, hogy a tulajdonosok komolyabb pénzt áldoznának egy olyan piacra, ahol a 2009-es 60 százalékos visszaesést az idei év első negyedévében további 50 százalékos zuhanás követte az új kihelyezések tekintetében.

A csökkenő portfólióra egyre nagyobb arányú veszteségek és kockázatok jutnak, a 2009-es 85 milliárd forintot meghaladó értékvesztés több mint háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek - jelezte Hordós Zoltán, a lízingszövetség elnöke. A szövetség a helyzetet mentendő javaslatokat visz a kormánnyal való tárgyalásra: szeretnék végre elérni, hogy a kirótt adóért cserébe végre megszűnjön a terület hátrányos megkülönböztetése, amelynek nyomán a hazai kis- és középvállalkozások is jobb kondíciókkal juthatnának finanszírozáshoz. El kívánják érni az ingatlanlízinget terhelő 2 százalékos külön illeték eltörlését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK