A magáncsődről is tárgyal a kormány a bankokkal

Nem lehet olyan magáncsőd-szabályozást létrehozni, amely veszélybe sodorná a jelzáloghitelezés rendszerét, vagy olyan megoldást, amely alacsony beszállási törlesztés miatt jelentősen szűkíti a megtérülést - mondták el a Portfolio.hu konferenciájának szakemberei. Szóba kerülhet az árfolyamgát további kitolása - jelezte Orbán Gábor, az NGM államtitkára.
Nagy László Nándor, 2013. május 8. szerda, 13:13
Fotó: Napi.hu

Nagyon jó megoldásnak tartjuk az árfolyamgátat, az viszont érdekes, hogy milyen eltérő százalékban érik el a konstrukcióval az érintetteket a bankok - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója. Ennek analógiájára Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt is megpendítette, hogy a bankok egy része nem érdekelt az árfolyamgát sikerében, ám ezt a banki hozzászólások nem támasztották alá. Nagy Gyula, az MKB vezérigazgató-helyettes szerint sokan vélik úgy, hogy még jön ennél is jobb megoldás. Horváth Krisztián, a CIB lakossági üzletág vezetője szerint pedig csak a kezdeti várakozásokhoz képest nem sikeres az árfolyamgát. Az ügyfelek egy része nem érti és nem is érti majd meg a terméket, a másik oldalon pedig azok vannak, akiknek nincs szükségük a termékre. Orbán Gábor szerint kevesen értik, hogy itt tényleges tartozás elengedésről van szó.

Orbán Gábor szerint újabb hosszabbításról lehet szó az árfolyamgát kapcsán, de ehhez még az eddiginél is nagyobb kampány kellene. Banki vélemények szerint nagy növekedés már nem várható a halasztással, szép lassan bővülhet maximum az árfolyamgátba lépő ügyfelek köre.

Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke szerint rendkívül rossz volt a kormányzati kommunikáció, hogy "mindenkit megmentünk" - az emberek szerinte épp ezért várnak újabb és újabb megoldásra.

Van olyan ügyfél, aki már a harmadik átstrukturáláson van túl - hívta fel a figyelmet Horváth Krisztián, jelezve, hogy a bankok a velük tárgyalni akaró ügyfelekkel a végsőkig próbálnak megegyezni.

Négy-öt év múlva "tiszta lap"

Nagy Márton szerint lehet jó magáncsőd-szabályozást létrehozni. Komoly feltétel, hogy nem szabad, hogy a jelzáloghitelezés rendszere veszélybe kerüljön, de ezen túl fontos lenne, hogy az ügyfélnek 4-5 év után adjunk "tiszta lapot", de - hangsúlyozta az MNB ügyvezető igazgatója - ez nem jelent egyet az elsétálás jogával. Orbán Gábor szerint azonban rövid távon nem jelenthet megoldást a magáncsőd, de ő is hangsúlyozta, hogy a bankrendszer (a jelzáloghitelezés) stabilitását nem veszélyeztetheti a megoldás bevezetése - ennek szellemében tárgyalnak a Bankszövetséggel is.

Nagy Márton és Orbán Gábor is az ír példát említette, ahol a válság alatt, a jelzáloghitelek nyomása mellett lehetett bevezetni működő és a fenti feltételeknek megfelelő magáncsőd szabályozást. Orbán jelezte: kért már adatokat ír kollégájától. Ugyanakkor megjegyezte: szerinte a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének bővítése, illetve a hitelek részleges tartozás elengedése és forintosítás közös megoldása hozhat megoldást, de lényegében minden megoldás összessége jelentheti a megoldást.  Az NGM államtitkára azt is hangsúlyozta: a legkomolyabb problémát az adósok együttműködésének hiánya jelenti.

Újabb kifogás a nemfizetésre?

Felfalusi Péter szerint sokan a magáncsőd újabb mentsvárként jelenik meg az adósoknál és azt - megfelelő információk hiányában - újabb érvként használják fel a nemfizetésre. Tudni kell, hogy a magáncsőd indulásakor az adós a tartozás 25-30 százalékának megfizetésére kötelezett, ha a törvényalkotók ezt a szintet lejjebb húzzák, az beláthatatlan következményekkel járna - figyelmeztetett Felfalusi Péter. Nem szabad, hogy a bankok lobbija elérje, hogy az ő követeléseik térüljenek meg először - mint a felszámolások esetében -, hiszen fontos, hogy itt az adós minden tartozása ténylegesen bekerüljön és térüljön. Ennek nyomán Felfalusi a követelésarányos szétosztást tartaná fontosnak.

Technikai akadályok is vannak. A Makisz elnöke szerint kérdés, ki fogja végrehajtani a szabályozást - a jelenlegi végrehajtói kör Felfalusi szerint erre nem képes. Orbán Gábor szerint az biztos, hogy megfelelő felkészülési időt kell adni, épp ezért az államtitkár azt mondta, csodálkozna, ha idén lenne magáncsőd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.05.10 20:55

@WASP: Akkor a következő kérdés, hogy orbánia miért bátorítja nemfizetésre a kilakoltatási moratóriummal védetteket?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.05.10 19:29

@rigolya:
Egy francokat, a fészekrakósok 95%-a, a minimálbéresek 60%-a kamu igazolást adott..., sehol nem írtam, hogy ezek talpig becsületesek, sőt éépen ellenkezőleg: csak a fedezet, ingatlan stb. az egyetlen tuti eszköz ami valós és "biztodítja" a kölcsön megtérülését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.05.10 07:49

A magáncsőd,mint minden más kétoldalú dolog.
Egyfelől védi a hitel felvevőt,nem lehet teljesen kiforgatni,és még az unokáját is adósnak tekinteni a semmiért.
Másrészt viszont emeli a szükséges önrész százalékát,és egyben a kamatokat is.
Magyarul továbbra is fenttartja,senki nem bízik senkiben,és még az államban sem.Ezen bizalmatlanságot meg teljesen a hitel felvevő fizeti.
Mi lehetne a megoldás?
Olyan kedvezményeket adni a bankoknak hogy érdemes legyen nekik ingatlan építés és lizingeléssel foglalkozni.
Tudom furcsának tünik ez a gondolat mikor az országban bank ellenes hangulat van.De hát építeni csak az tud akinek erre van pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.09 23:33

@WASP: Ahha... S a fészekrakósok, a minimálbért igazoltak mind-mind talpig becsületes emberek voltak... Persze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.05.09 22:21

@rigolya:
"Amíg a bank szinte nem is ellenőrzi a minimálbéres jövedelemigazolással rendelkezőt, s csak a jelzálog fedezetét nézi"
Aktuális pillanatban ellenőrzi és akkor mi van ? A munkahelye, a vállalkozása egy pillanatnyi állapotot tükröz, akár menedzseri poszton, akár melósként vagy vállalkozóként funkcionál valaki. A fedezete, ingatlana, stb. biztosítéka viszont 10-20 év múlva is létezni fog.., azaz ez az egyetlen dolog ami a legbiztosabb támpont a kölcsöntörlesztés "biztonsága" érdekében, és ezt igyekszik is maximálisan biztosítani. Szóval megintcsak oda lyukadunk ki, hogy a kölcsönfelvevőnek kell "észnél lennie" a kölcsönfelvételkor, hogy vajon mi lesz ha munkanélküli lesz, meghal a házastárs/szülő/stb. aki anyagi értelemben számít a törlesztésben, van-e elég fedezet a bukás esetén, stb. A magáncsőd egyértelműen az alanyt védi: adott pillanatban adott anyagi helyzetben lenullázza és simliskedéssel még jól is járhat vele, ugyanakkor a bank nagyot szívhat, ami nagy mennyiségben már komoly probléma lehet, hiszen többek között betéteseket kell kifizetnie, és probléma esetén senkinek nem hiányzik egy bankpánik. Akkor már inkább a lúzer "kölcsöntörlesztő" menjen a levesbe !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html