Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Német bejelentésre az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett ma délután tájékoztatás arról, hogy egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki. A termékből Magyarországra is szállítottak egy budapesti vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez - emlékeztet a portál.

A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A Nébih ettől függetlenül elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A Nébih szakemberei 4 tétel (1 német és 3 lengyel származású) tojásban mutatták ki fipronil jelenlétét. A szermaradék mennyisége egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket.

Először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA jelentette be hivatalosan, augusztus 2-án, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is.