Külön akcióval készült a hatóság a kánikulára, amelynek során 304 céget és ezek közel 7000 alkalmazottjának munkakörülményeit vizsgálták. Pozitívum, hogy miközben a munkavédelmi ellenőrzéseknél általában bőven 60 százalék felett van a szabálytalankodók aránya, most "mindössze" a vállalkozások harmada, egészen pontosan 32,57 százaléka bukott meg.

Még jobbak az arányok, ha a dolgozókat nézzük, ott ugyanis a 6869 főből 1141-nél találtak hiányosságokat, ami 16,61 százalékos aránynak felel meg.

A hatósági vizsgálatokra azért volt szükség, mert a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A hatályos előírások szerint a munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

Nem meglepő módon az ellenőrzést nem a légkondicionált irodákban végezték, hanem ott, ahol a munkavállalók fokozott hőterhelésnek, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásainak (hőség, közvetlen napsugárzás) voltak kitéve. Ilyen szabadtéri munkahely lehet az épület- és útépítés, a fűnyírás, parkgondozás, a csatorna karbantartás és az őrző-védő, illetve a mezőgazdasági tevékenység is. Azért jutott a zárttéri munkahelyekre is ellenőr, így többek közt pékségek, konyhaüzemek, fémfeldolgozók, raktározók és a városi személyszállításban (autóbusz vezetése) résztvevők számíthattak a hatóság embereire.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya által jegyzett hatósági összefoglaló szerint összességében megállapítható, hogy az ellenőrzött munkáltatók felkészültek a kánikulára, bár természetesen máig voltak hiányosságok és szabálytalanságok.

És hogy milyen problémákkal találkoztak? Íme:

Mint írták, csak ritkán fordult elő, hogy nem biztosítottak védőitalt a dolgozóknak, de főként az útépítés, térburkolás területén még mindig jellemző, hogy a munkavállalók nem tudják a pihenőidőt árnyékos, illetve a környezethez képest hűvösebb körülmények között eltölteni.

A dokumentum pozitív és negatív példákat egyaránt felsorol, volt például olyan étterem, amelynek vezetése úgy döntött, hogy a rekkenő hőségre való tekintettel megkímélik szakácsaikat a hőségből adódó megterhelésektől, ezért átmenetileg felfüggesztették a frissensült ételek készítését, amelyről a vendégeket is tájékoztatták. Ellenpéldaként egy őstermelőt hoztak, aki semmilyen folyadékot nem biztosított a napon dolgozó munkatársának, ráadásul a "munkavállalót egyetlen napernyő védte, amely nem adott minden napszakban elégséges árnyékot."