Idén júniusban folytatódott a GKI konjunktúraindex több mint egy éve tartó emelkedése, mivel a fogyasztói bizalom még mindig javul, a vállalati szektor azonban már kevésbé optimista. (A felmérés a lakosság körében még a június eleji árfolyamzuhanás előtt, az üzleti szférában viszont jellemzően ezt követően készült.)

Az üzleti várakozások a szolgáltatások kivételével minden ágazatban romlottak valamelyest, de így is kedvezőbbek voltak az áprilisinál. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban romlott, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatásoknál viszont jóval kedvezőbb lett. Az ipari és építőipari cégek jellemzően nem terveznek árváltoztatást, míg az árcsökkentésre készülők köre csökkent.

Enyhült a fogyasztók inflációs várakozása is. A fogyasztói bizalmi index - minden bizonnyal a parlamenti választásokkal is összefüggésben - júniusban tovább emelkedett, így már négyéves csúcson van. Ebben a hónapban számottevően jobb lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és megtakarítási képességére vonatkozó várakozása. Miközben a hónapban lényegében nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése, a jövőre vonatkozó várakozás érezhetően javult.