BUX
41002

A magyar dolgozók a legslamposabbak

A magyarok öltözködnek a leglazábban a munkahelyeken, míg az indiaiak veszik a legkomolyabban, milyen ruhában lehet bemenni dolgozni – derül ki a Reuters/Ipsos felméréséből.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 18:30

A 24 országban mintegy 12 500 fő megkérdezésével elvégzett vizsgálat szerint az európaiak követik leginkább a "casual" stílust: összességében csupán 27 százalékuk gondolja úgy, hogy a munkahelyen öltönyben/kosztümben, illetve általában üzleti eleganciában kell megjelenni. A magyarok körében ez az arány csak 12 százalék, ráadásul honfitársaink 46 százaléka megengedhetőnek tartja a rövidnadrágot, 56 százalékuk szerint pedig flipflop lábbeliben is be lehet csattogni munkakezdéskor. Ez utóbbit globálisan csak 21 százalék tolerálja, de a sortban mutogatott lábszárakat is csupán a megkérdezettek 24 százaléka akarja látni maga körül.

Összességében a válaszadók negyven százaléka vallotta be, hogy laza holmikban is bemegy dolgozni - ugyanekkora egyébként azoknak az aránya, akik szerint e stílus követői soha nem kerülnek vezető pozícióba. A dolgozók 66 százaléka tartja úgy, hogy a vállalat irányítóinak jobban ki kell öltözniük, mint alkalmazottaiknak. Teljesen nyilvánvaló, hogy a világban inkább a vállalati hierarchiában elfoglalt hely szerint kell öltözni, nem pedig az időjárás szerint - mondta a Reutersnek John Wright, az Ipsos egyik alelnöke.

A legszigorúbbak az indiaiak: nemcsak hogy 58 százalékuk formális eleganciába vágja magát, amikor munkába indul, de 64 százalékuk szerint a casual módi követői sose lesznek felső menedzserek, 58 százalékuk pedig lógósnak tartja az ilyeneket. A svédek a leginkább megengedők a vezetőkkel szemben: csak 27 százalékuk véli úgy, hogy a nem "businesslike" stílus akadálya lehet a felsőbb posztra lépésnek.