A magyar Erste az osztrák számok szerint újra veszteséges

A kockázati költségek csökkenésének köszönhetően 2,1 százalékkal, 260,6 millió euróra bővült az Erste Group nettó nyeresége az első negyedévben az osztrák és magyar bankadó negatív hatásainak ellenére is. Ez utóbbiakra 47,9 millió eurót költött a bankcsoport.
Nagy László Nándor, 2011. április 28. csütörtök, 09:02
Fotó:

A bankcsoport nettó kamatbevétele 1295,7 millió euró lett 2011. első negyedévében (2,1 százalékkal elmaradva az előző év hasonló időszakától). Az eredmény részben annak tudható be, hogy a nettó kamatkülönbözet enyhén csökkent, és 2,88 százalék lett az egy évvel korábbi 3,03 százalék után. A nettó jutalékbevétel 2,1 százalékkal, 481,2 millió euróra nőtt, döntően az értékpapír-üzletágból és a pénzforgalmi szolgáltatásokból származó díjbevételek növekedésének köszönhetően. A nettó kereskedési eredmény 139,7 millió euró lett, ami 1,1 százalékos visszaesést jelez). A bankcsoport szigorú költségkontrolljának köszönhetően az emelkedő infláció ellenére az üzemi kiadások 963 millió eurót értek el, amely mindössze egy százalékos, a devizahatásokkal korrigáltan pedig 0,3 százalékos növekedést jelent. A költség/bevétel arány az egy évvel ezelőtti 49,2 százalékról 50,2 százalékra nőtt.


A kockázati költségek 13,4 százalékkal 460,1 millió euróra csökkentek, a változás jórészt Kelet-Közép-Európa fokozatos gazdasági kilábalásnak köszönhető - összegzi a jelentés, felhívva a figyelmet arra, hogy ennek hatása eltérő mértékben jelentkezett az egyes országokban. A nem teljesítő hiteleknek az ügyfélhitelekhez viszonyított aránya 7,6 százalékról 7,7 százalékra romlott.


Az Erste Bank Hungary (EBH) 31,8 millió eurós veszteséggel zárta a negyedévet a 2010. első negyedévi 6,9 millió euróval szemben, azonban fontos tudni, hogy az Erste Group a magyar leánycégtől külön mutatja ki az EBH treasury és vállalati üzletág adatait.


A magyarországi trendekről szólva a gyorsjelentés megjegyzi: a devizaárfolyam alakulása és a szélesedő betéti marzsok nyomán a magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletág nettó kamatbevétele a 2010. első negyedévi 88,9 millió euróról 4,1 millió euróval 93,0 millió euróra javult, ami 4,6 százalékos (a devizahatásokkal korrigáltan pedig 5,8 százalékos) növekedést jelent. A nettó kereskedési eredmény ugyanakkor 47,1 százalékkal (devizahatásokkal korrigálva pedig 46,5 százalékkal) 3,8 euróra zsugorodott, ami a devizahitelek állományának csökkenésének tudható be. A működési kiadásokra 49,6 millió eurót költött a hazai bank, a szigornak köszönhetően a költség/bevétel ráta 42,1 százalékról 41,5 százalékra javult.


A gondot a kockázati költségek megugrása jelenti: a 2010. március végi 55,7 millió euróval szemben ugyanis 38,8 százalékkal ( devizahatásokkal 40,4 százalékkal) 77,3 millió euróra növekedtek az ilyen jellegű kiadások.
Az egyéb eredmények soron az első negyedévben kifizetett 13,5 millió euró után 21,6 millió eurós veszteséget mutatta ki a bank.

"Az Erste Group jól kezdte a pénzügyi évet, hiszen a kockázati költségek csökkenésével növekvő nettó nyereségről számolhat be az osztrák és a magyar bankadó rendkívül negatív hatása ellenére is." - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója, aki úgy véli az Erste Group minden kelet-közép-európai piaca várhatóan vagy visszatér a növekedési pályára 2011-ben, vagy folytatja a talpra állást. Izmos exportteljesítményének köszönhetően továbbra is Csehország és Szlovákia vezeti a mezőnyt, ám Magyarország és Románia is követheti az emelkedő trendet, jóllehet csak némi késéssel. Romániában főként az infrastruktúra-projektek tervezett beindítása adhat lendületet a gazdaságnak. A késedelmes kilábalás miatt Magyarország és Románia viszonylatában magasak maradnak a kockázati költségek 2011-ben is. A többi országban a kockázati költségek 10-20 százalékkal csökkenhetnek 2011-ben, s ez is hozzájárul majd a bankcsoport nagyobb fokú profitabilitásához. Ugyanakkor a nettó nyereséget erőteljesen megtépázza majd az osztrák és magyar bankadó által jelentett rendkívüli kiadás.

HOZZÁSZÓLÁSOK