A bankcsoport nettó kamatbevétele 1295,7 millió euró lett 2011. első negyedévében (2,1 százalékkal elmaradva az előző év hasonló időszakától). Az eredmény részben annak tudható be, hogy a nettó kamatkülönbözet enyhén csökkent, és 2,88 százalék lett az egy évvel korábbi 3,03 százalék után. A nettó jutalékbevétel 2,1 százalékkal, 481,2 millió euróra nőtt, döntően az értékpapír-üzletágból és a pénzforgalmi szolgáltatásokból származó díjbevételek növekedésének köszönhetően. A nettó kereskedési eredmény 139,7 millió euró lett, ami 1,1 százalékos visszaesést jelez). A bankcsoport szigorú költségkontrolljának köszönhetően az emelkedő infláció ellenére az üzemi kiadások 963 millió eurót értek el, amely mindössze egy százalékos, a devizahatásokkal korrigáltan pedig 0,3 százalékos növekedést jelent. A költség/bevétel arány az egy évvel ezelőtti 49,2 százalékról 50,2 százalékra nőtt.


A kockázati költségek 13,4 százalékkal 460,1 millió euróra csökkentek, a változás jórészt Kelet-Közép-Európa fokozatos gazdasági kilábalásnak köszönhető - összegzi a jelentés, felhívva a figyelmet arra, hogy ennek hatása eltérő mértékben jelentkezett az egyes országokban. A nem teljesítő hiteleknek az ügyfélhitelekhez viszonyított aránya 7,6 százalékról 7,7 százalékra romlott.


Az Erste Bank Hungary (EBH) 31,8 millió eurós veszteséggel zárta a negyedévet a 2010. első negyedévi 6,9 millió euróval szemben, azonban fontos tudni, hogy az Erste Group a magyar leánycégtől külön mutatja ki az EBH treasury és vállalati üzletág adatait.


A magyarországi trendekről szólva a gyorsjelentés megjegyzi: a devizaárfolyam alakulása és a szélesedő betéti marzsok nyomán a magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletág nettó kamatbevétele a 2010. első negyedévi 88,9 millió euróról 4,1 millió euróval 93,0 millió euróra javult, ami 4,6 százalékos (a devizahatásokkal korrigáltan pedig 5,8 százalékos) növekedést jelent. A nettó kereskedési eredmény ugyanakkor 47,1 százalékkal (devizahatásokkal korrigálva pedig 46,5 százalékkal) 3,8 euróra zsugorodott, ami a devizahitelek állományának csökkenésének tudható be. A működési kiadásokra 49,6 millió eurót költött a hazai bank, a szigornak köszönhetően a költség/bevétel ráta 42,1 százalékról 41,5 százalékra javult.


A gondot a kockázati költségek megugrása jelenti: a 2010. március végi 55,7 millió euróval szemben ugyanis 38,8 százalékkal ( devizahatásokkal 40,4 százalékkal) 77,3 millió euróra növekedtek az ilyen jellegű kiadások.
Az egyéb eredmények soron az első negyedévben kifizetett 13,5 millió euró után 21,6 millió eurós veszteséget mutatta ki a bank.

"Az Erste Group jól kezdte a pénzügyi évet, hiszen a kockázati költségek csökkenésével növekvő nettó nyereségről számolhat be az osztrák és a magyar bankadó rendkívül negatív hatása ellenére is." - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója, aki úgy véli az Erste Group minden kelet-közép-európai piaca várhatóan vagy visszatér a növekedési pályára 2011-ben, vagy folytatja a talpra állást. Izmos exportteljesítményének köszönhetően továbbra is Csehország és Szlovákia vezeti a mezőnyt, ám Magyarország és Románia is követheti az emelkedő trendet, jóllehet csak némi késéssel. Romániában főként az infrastruktúra-projektek tervezett beindítása adhat lendületet a gazdaságnak. A késedelmes kilábalás miatt Magyarország és Románia viszonylatában magasak maradnak a kockázati költségek 2011-ben is. A többi országban a kockázati költségek 10-20 százalékkal csökkenhetnek 2011-ben, s ez is hozzájárul majd a bankcsoport nagyobb fokú profitabilitásához. Ugyanakkor a nettó nyereséget erőteljesen megtépázza majd az osztrák és magyar bankadó által jelentett rendkívüli kiadás.