A Magyar Posta intézi az automatások kormányzati támogatását is

A kormány összesen 3,24 milliárd forint támogatást ad az élelmiszer-automatásoknak. Egyes vélemények szerint sok automata eltűnhet, illetve árat emelhetnek, mert sokba kerül a bekötésük az adóhivatalhoz.
Domokos Erika, 2017. július 31. hétfő, 20:08
Fotó: Shutterstock

Összesen 3,24 milliárd forint támogatást kapnak az élelmiszer-automatások, az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM rendelet szerint a kormány gépenként 120 ezer forint támogatást ad az úgynevezett automata felügyeleti egység beszerzéséhez és telepítéséhez - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.

A támogatás elnyeréséhez az étel- és italautomatát üzemeltető vállalkozásoknak szerződést kell kötniük a felügyeleti szolgáltatóval, amely a felügyeleti egység szerelése mellett a támogatás igénylését is intézi. A szolgáltatónak a vállalkozóknak nyújtott támogatási előleggel 2018. január 31-ig kell elszámolnia - írták a közleményben.

Az igénybevétel egyik feltétele, hogy a felügyeleti egységet az automatákba a szolgáltató legkésőbb 2017. november 30-ig telepítse, majd ezt követően üzemeltesse.

Óvatos becslések szerint az étel-, ital-, köztük a kávéautomaták negyede, rosszabb esetben fele is eltűnhet jelenlegi helyéről már a jövő héten, mivel az ezeket üzemeltető cégeknek kell szerződést kötniük a gépek bekötéséről az adóhivatalhoz - írta korábban a Magyar Nemzet. A rendszert a Magyar Posta üzemelteti, amit sokan nem értenek, mert szemben más lehetséges szolgáltatókkal a Postának nincsenek meg az ehhez szükséges tapasztalatai.

A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős részét az adók megfizetése nélkül üzemeltetik, ezért van szükség az automatafelügyeleti egységre, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét.

A kormány a Magyar Postát jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, jelenleg annak feladata a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automatafelügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja az adóhivatalnak - közölte az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK