BUX
39138

A magyaroknak a biztonság fontosabb a hozamnál

A magyar lakosság a válság után a biztonságot és kockázatkerülést fontosabbnak tartja a várható hozamnál - derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készített kutatásból.

MTI-Eco, 2010. december 1. szerda, 18:02

A hazai, megtakarítással rendelkező lakosság pénzügyi kérdésekben erősen konzervatív az eszközök választása tekintetében, egyúttal a válság után a biztonságot és kockázatkerülést fontosabbnak tartja a várható hozamnál - derült ki az OTP Alapkezelő megbízásából készített kutatásból.

A felmérés egyik tanulsága, hogy még a megtakarításokkal rendelkezők pénzügyi informáltsága és magabiztossága is meglehetősen alacsony, ennek ellenére a többség mégsem vesz igénybe tanácsadót - mondta Törőcsik Mária, a pécsi tudományegyetem professzora a kutatást bemutató sajtótájékoztatón. Pozitívumnak tekinthető, hogy az átlagosan havi 28 000 forint megtakarítással rendelkező magyar állampolgár többet tesz félre a válság után - emelte ki Törőcsik Mária.A lekötött betét a favorit

Az alapkezelő megbízásából készített kutatás szerint a magyar lakosság a pénzügyek területén erősen konzervatív. A megkérdezett 500, valamilyen megtakarítással rendelkező válaszadó átlagosan pénzeszköze 53,5 százalékát tartja valamelyik bankban, jellemzően lekötött betétben. A magasabb kockázattal bíró részvények és más értékpapírok aránya mindössze 11 százalék, míg a megkérdezettek készpénzállománya átlagosan 24 százalék volt.

A megkérdezettek 47 százaléka a biztonságot tartotta a legfontosabb értéknek, míg a hozamot csak 31 százaléka jelölte meg a leglényegesebb szempontként. A bankbetétek népszerűségéhez pedig nagyban hozzájárul, hogy a megkérdezettek ezt tartották a legegyszerűbb és legkisebb kockázattal járó befektetési formának.Nem kérnek a tanácsadó segítségébőlA kutatás fényt derített arra is, hogy a megkérdezettek alig átlagosnak vélik informáltságukat, illetve magabiztosságukat a pénzügyi döntések területén, ennek ellenére nem veszik, illetve nem is vennék igénybe pénzügyi tanácsadó segítségét. Jellemzően a 30-39 éves korosztály fordul tanácsadóhoz, közülük is inkább a magasabb iskolai végzettségűek - mutatott rá Törőcsik Mária.A kutatás részeként a személyes megkérdezés mellett mélyinterjúk illetve fókuszcsoportos beszélgetések során próbálták feltérképezni a hazai lakosság pénzügyi kultúráját. A fókuszcsoportos vizsgálatok során derült fény arra, hogy amíg a fiatalok elsősorban rövid távú célokat tartják szem előtt megtakarításaik során, addig az idősek a saját jólétük fenntartását tartják a legfontosabbnak. Még nem indult külföldre a tőkeA nyugdíjhelyzet bizonytalanná válásával a fiatalok szükségesnek tartják egy hosszú távú befektetési stratégia kialakítását. Az alapkezelőnél egyelőre nem tapasztalják, hogy ügyfeleik, illetve partnereik külföldre vinnék megtakarításaikat.A kutatás eredményei jól mutatják, hogy a válság óvatosabbá, kockázatkerülőbbé tette a lakosságot, és növelte a megtakarítási hajlandóságot. Pozitívum, hogy a fiatalok is egyre inkább gondolnak a jövőjükre - tette hozzá Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.