Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést.

Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is.

Illés Zoltán kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét. Az államtitkár akkor úgy nyilatkozott: a hétfő délutáni baleset után a cég még tovább folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Tolnay Lajos tájékoztatása szerint szakemberekkel való egyeztetés alapján hosszabb távon - a csapadékosabb időjárás miatt - a szárazabb vörösiszap-technológia felé szeretne elmozdulni a cég, vagyis kevesebb vizet használnának fel. Ennek pontos paraméterei azonban még nincsenek kidolgozva, de már felvették a kapcsolatot az illetékes egyetemi kutatóintézettel - tette hozzá. Rámutatott ugyanakkor: a jelenlegi technológia is biztonságos, hiszen a világ timföldiparában 95 százalékban ezt használják, és eddig semmilyen probléma nem volt vele. 

Tolnay Lajos az InfoRádióban azt mondta: ha most újra tudják indítani a termelést, akkor a leállás nem befolyásolja a MAL idei eredményeit, éves üzleti tervét. Azonban hhangsúlyozta, hogy jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.