A Mátrai Erőmű az EU egyik legszennyezőbb szénerőműve

Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel a legszennyezőbb szénerőművek listáján - állatja a WWF.
Napi.hu, 2016. július 6. szerda, 13:27
Fotó: Napi.hu

A szén energetikai célú elégetése által okozott környezetszennyezés és egészségkárosítás messze átnyúlik az EU tagállamainak határain. A szénenergiával való szakítás jelentős egészségügyi és pénzügyi előnyökkel járna az unió polgárai számára. Ez derül ki egy tegnap közzétett új jelentésből, melyet a WWF Európai Irodája, a Health and Environment Alliance (HEAL), a Climate Action Network (CAN) Europe, és a Sandbag közösen adott ki.

Az "Európa fekete felhője: Hogyan betegítik meg a szénenergiát használó országok szomszédjaikat" című jelentés az Európai Unió 280 szénerőművéből azt a 257-et vizsgálta, melyek publikus adatokkal rendelkeznek. Az elemzés kimutatta, hogy a szénerőművek teljes káros anyag kibocsátása 2013-ban összesen 22 900 korai elhalálozást, több tízezer megbetegedést (a szívelégtelenségtől kezdve a hörghurutig) és közel 62,3 milliárd euró egészségügyi költséget jelentett.

Ez az első elemzés, amely számszerűsíti a szénerőművek kibocsátásának határokon átnyúló egészségügyi hatásait és annak becsült költségeit. A jelentésben nevesített öt tagállam, amelyek szénerőművei a legtöbb kárt okozták más tagállamok számára: Lengyelország (4690 külföldi korai haláleset okozója), Németország (2490), Románia (1660), Bulgária (1390) és Nagy-Britannia (1350).

Az öt tagállam pedig, akiket a legsúlyosabban érint szomszédjaik szén-szennyezése (a saját erőműveikből származón kívül) Németország (3630 korai haláleset), Olaszország (1610), Franciaország (1380), Görögország (1050) és Magyarország (700).

Magyarország számára elsősorban a lengyel, román, bolgár és német szénerőművek okoznak komoly légszennyezést, és ezáltal egészségügyi problémákat. A jelentés háttérszámításai alapján 2013-ban a külföldi szénerőművek légszennyezése hazánkban 700 ember korai halálát okozta. Ehhez adódik hozzá a Mátrai Erőmű, amely az EU 30 legszennyezőbb erőműve közé (a 27. helyre) került.

A Mátrai Erőmű többszörösen is károsítja a környezetet és a levegőminőséget, ezzel együtt pedig az emberi egészséget. Amellett, hogy mint erőmű, a rossz energiahatékonyságú lignit elégetésével hazánk legnagyobb szén-dioxid kibocsátó létesítménye, további komoly egészségügyi kockázatot okoz azáltal, hogy egyre nagyobb mennyiségű lignitet értékesít a háztartások számára. A térség eleve erősen terhelt levegőminőségét tovább rontja a lakossági kályhákban és egyéb olcsó tüzelőberendezésekben elhasznált lignit füstgázszűrés nélküli légszennyezése - mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatvédelem és energia programjának vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.06 22:18

Az oroszokkal kéne jóban lenni, akkor minden energia-gondunkat megoldhatnánk tiszta, környezetbarát, olcsó földgázzal. Nem kéne atomerőmű, szén, lignit stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.07.06 22:05

"A Mátrai Erőmű az EU egyik legszennyezőbb szénerőműve"

És ha ez igaz, mit tegyünk? Zárjuk be? Akkor honnan lesz elegendő áramunk? Alternatív energiával(nappal, széllel, vízzel) egyhamar nem tudjuk kiváltani. Ezek szerint mégiscsak Paksot kellene bővíteni?

"egyre nagyobb mennyiségű lignitet értékesít a háztartások számára"

Rendben van, ne adjunk el lignitet a lakosságnak, hátha még több szegény ember fagy meg télen a fűtetlen házában, mert más tüzelőanyagot nem tud megfizetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.06 20:49

Kinek a tulajdonában van a szénerőmű? Csak nem a tiszta, "zöldenergiáért" rajongó németek kezében? Lehet, hogy másutt - az országukon kívül - már nem rajonganak annyira a tiszta környezetért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2016.07.06 18:59

Ja persze, Visonta a patás ördög.
Egyébként meg senki nem fűtene a szar lignittel, ha mást meg tudnának fizetni az emberek csak sajnos nem bírnak. A felpörgetett lignitkiadás jórészt a fidesznek köszönhető, úgy osztják a braziloknak a mintha ingyen volna.(mondjuk a kábelégetést ez meg sem közelíti)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html