Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MÁV közleményében arra a szakszervezeti állításra reagált, amely szerint a kormány megszüntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot, azért mert a MÁV-csoportnak visszamenőleg kell kifizetnie több milliárdos nagyságrendű elmaradt túlórapótlékot.

A MÁV-csoport tudomása szerint egy készülő törvényjavaslatban valóban szerepel a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, amely a készenléti jellegű munkakörökben tiltja a szombati rendes munkaidőben történő munkavégzést, ha a munkavállaló az ezt követő vasárnapra is rendes munkaidőben van beosztva. Azonban az Mt. vonatkozó rendelkezése ellentétes a vasútüzem működésének 170 éves gyakorlatával és a korábbi jogszabályi rendelkezések által követett gyakorlattal is, hiszen például a szombatra eső órák esetében csak túlórában lehetséges a szombatról vasárnapra virradó éjszakai munkavégzés.

A MÁV szerint emiatt a jelenlegi szabályozás rendkívül igazságtalan, hiszen a kisforgalmú vasútvonalakon készenléti munkakörben dolgozó kollégák magasabb díjazásban részesülnek, mint a nagy leterheltségű vonalakon, megszakítás nélküli munkarendben dolgozó munkavállalók a pótlékokkal együtt. A MÁV-nál akkor minősíthető a munkakör készenlétinek, ha a munkavállaló a munkaidejének legalább 20 százalékában nem végez munkát. A vasúttársaság az említett ellentmondások megszűntetésén és az egyensúly megteremtésén dolgozik, és erre tett ajánlatot a szakszervezeteknek a folyamatos tárgyalásokon, az egyeztetés következő fordulója kedden lesz.

A VSZ szombati közleményében az áll, hogy a tervezett törvénymódosítás után a készenléti jellegű munkakörben dolgozókat szombaton és vasárnap is munkára lehetne kényszeríteni, pluszdíjazás nélkül. A közlemény szerint így tízezreket fosztanának meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) ugyancsak szombaton azt közölte: bízik abban, hogy a javaslattevő eláll szándékától, vagy ha nem, úgy a kormány - meghirdetett politikájával összhangban - elutasítja a keresetek jelentős csökkentését és a vasárnap végzett munka növelését jelentő javaslat parlament elé terjesztését. A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy tegye általánossá a vasárnapi pótlék fizetésének törvényi kötelezését a vasárnapi munkavégzés visszaszorítása érdekében. Minden munkavállalót, akit a munkáltatók vasárnapi munkavégzésre köteleznek, alanyi jogon és feltétel nélkül illessen meg legalább 50 százalékos vasárnapi pótlék. A tervezett módosítás elleni tiltakozókhoz azóta csatlakozott az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete is.