Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

A Napi értesülése szerint csütörtökön Magyarországra látogat Bernhard Reutersberg, az E.On Ruhrgas igazgatósági elnöke, hogy kísérletet tegyen a céget sújtó kormánydöntés - vagyis az importár-korrekciós megállapodás felmondása - okozta helyzet megoldására.

Az E.On-nál érdeklődésünkre csak annyit mondtak, hogy van egy konstruktív javaslatuk, és arról szeretne tárgyalni az anyavállalat elnöke. Kutas István, az E.On Földgáz kommunikációs vezetője nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi történik, ha nem járnak sikerrel a tárgyalások.

A kormányzat és az E.On Földgáz között fennálló vitát szeptember óta nem sikerült rendezni. Úgy tudjuk, a cég több levelet is küldött a kormánynak ebben az ügyben, de a mai napig nem kapott választ. A cég azt kifogásolja, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a megállapodást, amivel az év végéig az E.On szerint százmilliárd forintra nő a korábbi visszafogott áremelések miatti vesztesége.
Eközben a Magyar Energia Hivatal (MEH) elküldte a januári gázárváltozásra vonatkozó javaslatát az árszabályozói jogkörrel rendelkező energiaügyi miniszternek.

Ennek alapján a lakossági fogyasztók 10-12 százalékos drágulással számolhatnak - ám az elmúlt évek tapasztalatai szerint ennél kisebb mértékű emelésről születhet majd politikai döntés. Számítások szerint amennyiben a januári gázáremelés megfelelne a szakmailag indokoltnak, a jelenlegi lakossági - támogatás nélküli - köbméterenkénti 131,30 forintos földgázár megközelítené a 150 forintot. A földgáz árváltozását egy hónapos késéssel követi a budapesti távhőszolgáltatás ára is: az eddigi gyakorlat szerint egyszázalékos gázáremelés 0,65 százalékos távfűtésidíj-növekedést okoz, vagyis most 6,5-7,5 százalékos drágulásra lehet számítani - alapesetben.