A minisztériumok tiltakoznak - a kamarák ingyen kaphatnak székházat

Gáláns ajándékot kapnak a kamarák az államtól: az elhelyezésüket szolgáló állami tulajdonú ingatlanok, ingatlanrészek legkésőbb 2012. december 31-ig ingyenesen a tulajdonukba kerülhet.
Kiss Melinda, 2011. május 25. szerda, 08:49
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Egy dolog változatlanul szerepel az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán módosult kereskedelmi és iparkamarai törvénytervezet sokadik változatában is. A jogszabály előirányozza, hogy a kereskedelmi és iparkamarák elhelyezését szolgáló állami tulajdonú ingatlant, ingatlanrészt a tevékenységhez szükséges mértékben legkésőbb 2012. december 31-ig ingyenesen a kamarák tulajdonába kell adni. A kötelező tagdíj és a térítés ellenében átvett közigazgatási feladatok bevételei mellett ez igen gáláns ajándék az állam részéről.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg egy bérleti szerződése van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a Kossuth téri székházban lévő, összesen 811,5 négyzetméternyi irodával kapcsolatban. A kamara idén összesen 2,63 millió forintot fizet a vagyonkezelőnek bérleti díjként. A teljes épület könyv szerinti értéke az MNV szerint bruttó 277,67, nettó 229,73 millió forint.

A lapunk által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint vélhetően az irodaház telke többet ér ennél, az ingatlan forgalmi értékét pedig közel egymilliárd forintra becsülték. A javaslattal a Budapesti és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is jól járna, mindkét szervezet bérel ugyanis irodákat a Kossuth téri épületben. A két szerződésből az MNV 2011-ben 1,47 milliós bérletidíj-bevételhez jut.

Az ingyenes tulajdonátadást a Napi Gazdaság értesülése szerint a közigazgatási egyeztetés során több minisztérium is támadta. A vidékfejlesztési tárca szerint az ügylettel a kamarák ismét mentesülnének az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alól. A fejlesztési minisztérium az ingyenes tulajdonátadás általános törvényi jellegű biztosítását kifogásolta, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy ezután más szakmai és egyéb kamarák hasonló igénye elvi alapon nem lenne kifogásolható. A külügy elidegenítési tilalmat javasolt, illetve azt, hogy a kamara megszűnésével, más kamarával történő egyesülésével az államra szálljon vissza az ingatlan.

Vidéken is bérelnek
Az MNV-nek két agrárkamarával, a Veszprém és a Szolnok megyeivel van bérleti szerződése. A két határozatlan idejű szerződésből 2011-ben 1,64 millió forint bevétel származott. A Szolnok megyei kamara által bérelt lakások könyv szerinti értéke bruttó 6,08, a veszprémi bérlemény pedig egy könyv szerint bruttó hatmillió forintot érő ingatlanban van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bolcs, 2011.05.26 08:39

A cikkíró és sokan mások sem tudják, hogy a kamarai rendszer vállalkozói befizetésekből teremtett vagyonát
1919-ben
1944-ben és
1948-ban végleg államosították
1994-ben a kamarai törvény kimondta a vagyon visszaadását, de a Horn kormány nem teljesítette?
Akadémia, egyházak, más szervezetek visszakapták vagyonukat, a kamara nem?. Most talán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.25 15:16

@csula:
Ez az is!
itt bizony a FIDESZ-ke támogatókat keres.
Adományoz a hűbérúr a vazallusoknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csula, 2011.05.25 15:06

Felháborító, és elfogadhatatlan! Ez kérem a hűtlen kezelés, és ebből nekem az jön le, hogy Viktor király és sleppje a szájba***rt kamarákon keresztül akarja a pénzt kilopni. Szarérhugyér odaadni az épületet + kötelező kamarai tagság. Hát a jó k***a anyátok!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html