A MKB elvinné az MNB hitelkeret negyedét

Az MKB Bank 116 milliárd forintos hitelkeret igénybevételére pályázik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjából (NHP) - közölte a bank pénteken az MTI-vel.
MTI, 2013. május 24. péntek, 10:59

Az MKB közleménye szerint a bank tavaly elfogadott növekedési stratégiájának egyik kulcseleme a kis- és középvállalati (kkv) szektor, ezért ebben a szegmensben a fokozott aktivitás fenntartására törekszik.

A közleményben azt írják: a kkv-k hitelezésében már jelenleg is domináns piaci pozícióval rendelkező MKB Bank az elkövetkező években további erősítést tervez ebben a szegmensben. "Annak érdekében, hogy közvetítői szerepvállalása a leghatékonyabb legyen az NHP-ban, hogy abból az ügyfelek a legtöbbet profitáljanak, az MKB Bank 116 milliárd forintos hitelkeret igénybe vételét, valamint ennek kkv-k felé történő folyósítását vállalja a programból" - idézték Szabó Balázst, a bank középvállalati üzletágáért felelős ügyvezető igazgatóját a közleményben, aki hozzátette: a keretszám természetesen a jegybanki allokációt követően válik véglegessé.

A jegybank április elején jelentette be a három intézkedésből álló programot, amelynek célja a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése. Az első két pillér értelmében a jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatja. Másrészt 250 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a kkv-k devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre váltsák.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.05.24 11:32

Éppen a tiszavirág életű MKB ugrik bele... Bizonyára van már egy "jó magyar vevője".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html